Meseórák segítik a gyerekek gyógyulását

0
741

A technika rohamos fejlődése a gyermeknevelést is leegyszerűsíti, hiszen nincs szükség esti mesére, csupán egy okostelefonra, hogy akár órákra elfoglalják magukat a kicsik. Vagy ez egy nagy butaság? Természetesen, hiszen annak ellenére, hogy Magyarországon már a három évnél fiatalabb gyermekek 42 százaléka is rendszeresen használ valamilyen okos eszközt, a mesélés nagyon fontos. A K&H gyógyvarázs program keretében szeptember végéig közel 2800 meseórával járultak hozzá a mesedoktorok a kórházban lévő kicsik felépüléséhez.

Gyermekeink órákon át képesek teljes csendben nyomkodni egy okostelefont vagy tabletet, és 2018-as felmérés szerint a 3 éven aluli magyarországi gyermekek 42 százaléka rendszeresen használ okoseszközt, a kisiskolások körében pedig az arány 89 százalék. „A gyerekek kezében az okostelefon olyan, mint a kés. Hasznos is lehet, de meg is vághatják magukat vele. A szülőknek időt kell szánniuk arra, hogy közösen tanulják meg a használatot, közösen mobilozzanak” – figyelmeztetett Koren Balázs, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematikatanára, aki bloggerként a téma egyik hazai szakértője egy két évvel ezelőtti cikkben, amit azóta is sokan osztanak meg a világhálón.

Az interneten elérhető játékok és mesék hasznosak, hiszen fejlesztik a gondolkodást, és viselkedésmintákat is el tudnak belőlük sajátítani a gyerekek. Azonban felelősen gondolkodó szülőként nem szabad elhanyagolni a személyes mesélést sem, mivel a kicsik számára rendkívül fontos, hogy élő szóban hallgassanak meséket. A mesehallgatás közben ugyanis el is képzelik azt – ezáltal pedig a fantáziájuk, a kreativitásuk is fejlődik, aminek egész életük során jó hasznát vehetik. Emellett a történeteket hallgatva olyan nyugalmi állapotba kerülnek, amelyben szervezetük is jobban regenerálódhat” ezt már Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója mondja, most.

Az idén 15 éves K&H gyógyvarázs mesedoktorok programját éppen azért hoztuk létre, hogy a beteg gyerekek testi felépülése mellett a mielőbbi lelki gyógyulásukhoz is hozzájáruljunk. Nagy örömmel tölt el, hogy a mesedoktorok száma folyamatosan növekszik – ez is mutatja a program sikerességét. Idén is több száz új önkéntessel gazdagodott a program, így összesen több mint 49 000 regisztrált meseolvasónk van. Ők az elmúlt negyedévben több mint 200 alkalommal járultak hozzá egy-egy kedves történet elmesélésével ahhoz, hogy a gyerekek minél előbb visszakerülhessenek családjuk, barátaik körébe, és újra teljes életet élhessenek. Szeptember végéig ezért közel 2800 meseórával várjuk országszerte 45 kórházban a segíteni vágyókat” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

Persze, amikor a kórházban fekvő beteg gyermeket egy látogatási tilalom miatt nem lehet meglátogatni, akkor ismét segítségül hívhatjuk a technikát. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program YouTube csatornáján több mint 700 mesevideóból  lehet választani.

A programról bővebben: ITT

(Forrás: sajtóközlemény, amit kicsit módosítva tettünk közzé – BN)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here