Megkezdődött a parkok lombtalanítása

0
655

Ma megkezdte a BTG Kft. a lakótelepen a lehullott falevelek összetakarítását. Első lépésben a Nádasdűlő sétány, a buszvégállomás, a Szivárvány utca és a Puskás Tivadar utca által határolt területen, illetve ezzel párhuzamosan az Ifjúság utcánál, a Herman iskola és a Friedmann ház között – válaszolta lapunk kérdéseire Szabó Imre a parkfenntartási üzletág vezetője.

Az idén igen nagy mennyiségű lombot kell összegyűjteni, körülbelül kétszer annyit, mint öt éve, részben azért, mert több a fa, másrészt mert koronájuk sűrűbb és magasabb lett.

A következő ütemben mennek majd a lombszívóval és gereblyékkel a munkások a parkokba, és decemberben terveznek egy végleges lombtalanítást.

S hogy miért elsősorban a lakótelepen? Mert a kertvárosi részekben mind a miniszteri, mind a helyi rendeletek szerint az ingatlanok tulajdonosainak a feladata a járdák tisztán tartása, a házuk előtt.

A parkokban és játszótereken azonban a munkát a BTG saját alkalmazottai végzik és alvállalkozók, de közmunkásokat nem vesznek igénybe – tudtuk még meg.

S hogy mi lesz a lombhulladék sorsa? Pusztazámorra kerül a lerakóba, ahol a fertőzött és diófalevelek kiválogatása után az arra alkalmas maradékot komposztálják. Ezért a budaörsi önkormányzat természetesen fizet a lerakónak.

Sokat lehet arról olvasni, hogy az avarégetés káros a környezetre, ezért sehol nem ajánlott. Kifejezetten tilos pedig azokon a területeken, amelyeket már bevontak a zöldhulladék elszállításába. A hulladékszállítás állami átszervezése után azonban az idén ez már nem a BTG, hanem az érdi szolgáltató feladata. A honlapjukon ez áll: “Március közepétől december közepéig közlekedik a szemétszállítás napján a zöldjáratunk, mely a zöldhulladék kulturált kihelyezésére rendszeresített zöld zsákokat gyűjti össze. A zöld színű, ETH logóval ellátott zsákokból 10 darabot ingyen kap minden regisztrált, családi házas ügyfelünk. További zsákok vásárolhatók: ügyfélszolgálatunkon (Dózsa György utca 21.), illetve a TOM–MARKET Kft.-nél (Szabadság út 44.) 2150 Ft/5 db áron.Ezen kívül hetente 1 köbméter kötegelt, átkötött zöld hulladékot is ingyenesen elszállítunk a kertek elől, ami évente átlagosan 40 köbméter nyesedék térítésmentes kezelését jelenti  családi házanként. MI KERÜLHET A ZÖLD ZSÁKBA? Avar, fűnyesedék, szalma, faágak, gallyak aprítva (kötegelve 1 köbméter ágat, gallyat szállítunk el alkalmanként), kerti gyomok (virágzás előtt) évelők, zöldségek, lehullott gyümölcsök elszáradt virágok, faforgács, fűrészpor (vegyszermentesen). Kérjük ügyfeleinket, hogy a zöldjárat számára rendszeresített  zsákokba kommunális szemetet vagy építési törmeléket ne tegyenek! Az utóbbira külön szürke színű „ÉPÍTÉSI HULLADÉK” feliratú zsákot rendszeresítettünk. A zsák teherbírása 30-40 kg, ára 1600 Ft/db és ügyfélszolgálatainknál megvásárolható.Ha valami nem fér a zöld zsákba, akkor azt hordozható/szállítható darabokra vágva, szükség esetén erős spárgával átkötve tehetik ki. Fontos az is, hogy könnyen megközelíthető helyre helyezzék ki, hogy munkánkat ekképpen segítsék. A ZÖLDJÁRAT MENETRENDJE: ITT”