Megérkeztek a hadisírgondozó ifjak

0
55

Idén is megszervezte a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség az ifjúsági nyári táborát. A fiatalok elsősorban a budaörsi német katonai temető gondozását végzik Magyarországon, de egyéb kulturális programokon is részt vesznek. A mai napon a budaörsi városházán kaptak rövid tájékoztatást, majd egy interaktív, sétával egybekötött városismertető programon vettek részt a délelőtt folyamán.

Ma délelőtt a hadisír gondozó nyári tábor keretén belül német-magyar fiatalokból álló csoport látogatott el a budaörsi városházára. A hátsó udvarban üdvözölte őket Géczy-Gaál Szilvia a polgármesteri kabinet munkatársa, majd uszodabelépőket osztott ki, mellyel a táborozók ingyen vehetik igénybe a budaörsi strand szolgáltatásait.

Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) magyarországi képviselője tájékoztatta őket az elkövetkezendő napokban rájuk váró programokról.

Ezt követően a szokásos városházi nagyteremben ilyenkor elhangzó városismertető előadás helyett egy rövid, városnéző sétára indultak a fiatalok egy térkép segítségével, hogy aztán különböző helyszíneken megismerkedjenek Budaörs történetével.

A Kálvária domb és az Ótemető érintésével jutottak el a Templom térig.

Kovács Imre tájékoztatott arról, hogy a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség nyaranta szervez ifjúsági csoportokat hadisír gondozási céllal, 16-22 éves korú fiatalok számára. Idén 68 csoport utazik szerte a világban, ahol német katonatemető található. Magyarországra egy csoport jött, ők zömmel Hannover környékéről verbuválódtak (ugyanis az Alsó-Szászországi régió felelős a magyarországi temetők gondozásáért).

A tábor kéthetes, ez alatt nem csak a német katonai temetőt és a sírokat gondozzák, hanem jut idejük kulturális programokra is, például Budaörs megismerésére, valamint tájékoztatják őket azokról a történelmi eseményekről, amelyek elsősorban a német katonák idekerülésével kapcsolatosak, illetve az egyes csoportok megismerkednek a fogadó ország jelenlegi földrajzi, kulturális, gazdasági, politikai helyzetét is.

Idén első alkalommal a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is kiveszi a részét a táboroztatásból, az egyik napra ők szerveznek programokat a fiatalok számára, így közvetlenül autentikus forrásból is kaphatnak tájékoztatást a magyarországi második világháborús eseményekről.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here