Megáldatott a szerelmesek „lakatfala” a Kőhegyen

0
395

„Megáldom e lakatrácsot azok számára, akik szeretetük és egymás iránti elköteleződésük jeleként lakatot zárnak majd erre a kerítésre” – e szavakkal áldotta meg Nobilis Márió római katolikus plébános a Párkapocs Egyesület és a Wendler Ferenc Szűz Mária Alapítvány által közösen állított „lakatfalat” (ami egy rács) a Kőhegyen február 18-án, szombaton délután. Az esemény a Szerelmi 7próba programsorozat része volt, melyet az egyesület minden évben megrendez a Házasság Hete alkalmából. A szerelmesek lakatfalának funkciója, hogy egy szimbólum legyen, fizikális kifejeződéseként két ember egymás iránt érzett szeretetének.

A lakatfal ötlete onnan indult, hogy az emberek spontán módon elhelyeztek lakatokat a Kőhegyen, a barlang bejáratát lezáró rácson és a kápolna ablakán lévő rácson is. Azonban ezeken a más funkciójú tárgyakat megterhelni nem megfelelő módja a lakatelhelyezésnek. (Az, hogy a szerelmesek közös lakatot raknak ki különböző korlátokra az utóbbi években terjedt el világszerte.)

Szentpáli Péter, a Budaörsi Párkapocs Egyesület elnöke az lakatfal avató ceremónián elmondta, hogy A Párkapocs Egyesület támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a párok kapcsolatát erősíti és ilyen az is, ha egy szerelmes- vagy házaspár kettesben fölsétál a Kőhegyre és elhelyezi kettejük kapcsolatának szimbolikus jelképét, egy lakatot. Ezért határoztak úgy, hogy külön erre a célra állíttatnak egy lakatrácsot, melyen nincsenek útban a lakatok.

János evangéliumából olvasott fel Nobilis Márió plébános, majd arról beszélt, hogy mindenkinek szüksége van szeretetre és biztonságra, s a bizonyossághoz, az állandósághoz való ragaszkodás kifejeződése a lakat rácshoz rögzítése. A megáldás során ehhez kérjük Isten végtelen erejét, amibe – főleg elköteleződéssel – tényleg bele lehet kapaszkodni.

Az esemény ünnepélyességét emelte, hogy a jelenlévők elénekelték a Bojtorján együttes Összetartozunk című dalát, gitárkísérettel. (A BKTV videója itt tekinthető meg.)

A szerkesztő megjegyzése: tudjuk, olvastuk, hogy a Facebook népét nem hatotta meg egységesen a lakatfal ötlete, mert többen féltették a természetvédelmi területet, ahova helyezték. A kész alkotás azonban nem zavaró, hiszen a barlang bejáratánál, takarásban van. És hogy még több kirándulót vonzana, mint eddig? Ez is kétséges, mert valljuk be, ha a Kőhegy Budaörs egyik legszebb része, akkor amellett, hogy óvni kell, szívesen megyünk fel jó időben sétálni és panoráma fotókat készíteni a településről. És mint tudósításunkban olvashatták, a szerelmesek eddig is ott hagyták a szerelemlakatokat, most még helye is van.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here