Mától az eddig zárt üzletek és szolgáltatók is nyithatnak, de az éttermek még nem

0
370

A miniszterelnök közlése szerint a koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így szerdától nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán kedden délután közzétett videóban azt mondta: „A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. 2,5 millió honfitársunk beoltva.”.
A kormányfő úgy fogalmazott: „egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket. A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina„.
Orbán Viktor közölte: egy hónap alatt két és félszeresre növelték a beoltottak számát. Ezért – folytatta – holnaptól nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások. Hozzátette, járványügyi intézkedések lesznek. Ezek betartását kérte.  Közölte azt is: az oltást hasonló tempóban folytatják.  Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást. „Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!” – fogalmazott. (Forrás: MTI)

A gov.hu cikke szerint:

A 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

Tehát 2021. április 7-től ezek léptek életbe, amiről a Magyar Közlöny 58. számában megjelent rövid határozatot Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs vezetője jegyzi, ami nagyjából egy órával Orbán Viktor 2,5-milliomodik vakcinabeadást közhírré tévő bejelentkezése után vált elérhetővé.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/meg-nem-nyitnak-az-iskolak-az-uzletekben-varhatoan-korlatozzak-a-vasarlok-szamat/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here