Márciusi bemutató: A fehér kór

0
657

A Budaörsi Latinovits Színházban 2017. március 4-én lesz Karel Čapek: A fehér kór című darabjának bemutatója Frigyesi András rendezésében. 

KAREL ČAPEK: A fehér kór

morális anatómia két részben

fordította: Rubin Péter

bemutató: 2017. március 4.

AZ, Leprás, Szárnysegéd CHOVÁN GÁBOR

Galén doktor P. PETŐCZ ANDRÁS m.v.

Tábornagy IVÁN ILDIKÓ m.v.

Anetta, a lánya HORVÁTH FANNI m.v.

Miniszter, Kiképzőtiszt, Fiú BÖRÖNDI BENCE

Prof. Dr. Sigelius SIPOS IMRE m.v.

Tanársegéd PÁDER PETRA

Krüg báró BREGYÁN PÉTER

Albert, a fia ARATÓ MÁTÉ m.v.

Apa, Hivatalos úr ILYÉS RÓBERT

Anya, Hivatalos „úr” KARSAI KLÁRA m.v.

Csitri, Újságíró BOHOCZKI SÁRA

Leprás, Professzor MOTYOVSZKI SÁNDOR

Díszlet HAJDU BENCE Jelmez ROMÁNYI NÓRA Jelmezasszisztens MULADI KLÁRA Mozgás BÓBIS LÁSZLÓ Zene DARVAS FERENC Dramaturg KOVÁCS KRISTÓF Hang BACHRATY GÁBOR Fény SZÁSZ ANTAL Színpadmester SZÁNTÓ PÉTER Ügyelő URBANEK ATTILA Súgó MÉSZÁROS CSILLA A rendező munkatársa JUHÁSZ GABRIELLA Rendező FRIGYESI ANDRÁS

Őrült rendszer, de van benne beszéd, parafrazeálta valaki – illetve valakik, mert olyan poén ez, hogy sokaknak az eszébe juthat, tehát jutott is – Shakespeare Hamletjének kissé sarkos, ám annál magvasabb állítását a XX. század valamelyik totalitárius diktatúrájáról: hogy a Hitler, vagy a Sztálin nevével fémjelzettet illette vele, ma már összemosódik – bár ettől még nem lesz mindegy. Čapek, a XX. század cseh irodalmi óriásainak egyike, feltehetően a hitlerájra gondolt, amikor megírta A fehér kór című darabját, ami – nagy vonalakban – arról szól, hogy mi mindenbe szeretünk és tudunk belepusztulni. Színhelyünket, egy meg nem nevezett közép-európai hazát, ismeretlen eredetű, ám annál gyilkosabb járvány tizedeli, míg fel nem bukkan egy naiv, ám annál eltökéltebb orvos a hírrel, hogy ő megtalálta a kór ellenszerét. Csakhogy nem hajlandó a receptet közkinccsé tenni, amíg a haza, és a többi hazák felelős vezetői meg nem fogadják, hogy felhagynak minden háborúval. Vagyis magyarán: mondjunk le mindenről, ami az életet vadromantikussá, harsány tartalommal kitöltötté, emlékmű után kiáltóvá, hősi eposzban elbeszélhetővé teszi – cserében azért, hogy élünk. Hogyan válaszol erre a kihívásra a Haza; a Haza vezetői, a Haza derékhada; és végül, de nagyon is utolsósorban a nép, az istenadta Nép – erről szól Čapek darabja. Tényleg (de most őszintén): Önök hogyan válaszolnának?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here