Március 22-e a Víz Világnapja

0
650

Az idei Víz Világnap a mottója: A víz érték! Becsüld meg! A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) oldalán arról olvashatunk, hogyan készül és jut el a lakásunkba a „kék arany”, és mit tehetünk azért, hogy  óvjuk vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

A tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja, amit 1993 óta ünneplünk. Az idei év mottója: „A víz érték! Becsüld meg!”, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig azt próbálja megmutatni, hogy milyen értéket jelent számukra a víz, milyen fontos szerepet tölt be az otthonunkban, milyen szerepet játszik a gazdaságban, a kultúrában, hogyan járul hozzá a jó közérzethez, és élteti a környezetet.

Mi Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nap 24 órájában, akár a 10. emeleti lakásunkban is kényelmesen megengedjük a csapot. A Föld nem minden pontján van azonban ez így, hiszen több száz millió ember él vezetékes ivóvíz- és szennyszolgáltatás nélkül. Nem véletlen, hogy a következő évtizedekben a „kék arany”, azaz a víz elérhetősége határozhatja meg leginkább a gazdaságot, a társadalmat és a mi életünket is. De vajon gondolt már arra, hogy mi lenne, ha nem folyna többet víz a csapból? Ha azt a fejenként naponta kiengedett kb. 100 liter vizet, amit ivásra, főzésre, mosásra, tisztálkodásra használunk, nekünk kellene az otthonunkba vinni? Ha nem egyetlen mozdulattal tűnne el a szennyvíz a lefolyóban? Tudta, hogy a tiszta ivóvíz 9 lépésben jut el az otthonunkig, vagy, hogy a hazai vízvezeték-hálózat több mint 65 000 kilométer hosszú? Valószínűleg nem, hiszen az életünket és kényelmünket meghatározó víz- és szennyvízszolgáltatásról csak nagyon kevés információval rendelkezünk.

A MaSzeSz www.vizertek.hu oldalán nemcsak arról kaphatunk képet, hogy hogyan is „készül” az ivóvíz, és mi történik a lakásunkban keletkező szennyvízzel, hanem teszteket is találunk a vízről. Ezek kitöltésével pedig az első lépést máris megtehetjük ahhoz, hogy közösen óvjuk vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

Fotó: pixaby

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here