Már minden negyedik magyar mobilról foglal szállást

0
630

Ismét összeállította a legjobb belföldi szálláshelyek toplistáját az Utazok.hu cégcsoport. Idén a Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok lett a legjobb szálloda a beérkező 35 000 szavazat alapján, ami igazolja a különleges élmények iránti hazai keresletet. A legkedveltebb szálláshelyeken túl a felhasználói szokásokat is vizsgálta a cégcsoport: a több mint 900 000 felhasználó adataiból kitűnik, hogy egy év alatt jelentősen nőtt a mobilfoglalások aránya a magyarok körében.

Míg a mobilról érkező foglalások aránya tavaly 17%-ot tett ki az Utazok.hu cégcsoport felhasználói között, ez az arány idén 26%-ra emelkedett. A vártnál is magasabb, 50%-os emelkedésből következik, hogy már minden negyedik felhasználó mobilról intézi a szállásfoglalást. A legmagasabb növekedés a 25-34 éves korosztályban következett be, itt egy év alatt 85%-kal nőtt a mobilfoglalások aránya.

„Nemcsak a fiatalok, hanem a legidősebbek is egyre tudatosabban használják a mobilt és a tabletet, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a 65 évnél idősebbek körében egy év alatt 140%-kal nőtt a mobilról érkező látogatók száma és 44%-kal többen használtak tabletet.” – ismerteti a kutatás eredményeit Szennay András, az Utazok.hu cégcsoport ügyvezető igazgatója.

Noha a 930 000 főt vizsgáló mintában volt több olyan korosztály, ahol a foglalási számban visszalépés történt egy év alatt, a költése minden vizsgált korcsoportnak nőtt. Ez összhangban van aKözponti Statisztikai Hivatal legfrissebb adataival, amelyekből kiderül, hogy összességében 7%-kal bővült a hazai turizmus tavaly, annak ellenére, hogy a belföldi utazók száma csökkent. A bővüléshez hozzájárult a belföldi utazók magasabb költése, valamint a hozzánk érkező külföldiek növekvő száma is.

A KSH márciusban közzétett adataiból látszik, hogy a belföldi többnapos utazásra indulók száma 5,5%-kal csökkent, viszont az ő napi átlagos költésük 5,6%-kal nőtt az előző évhez képest. A több napra Magyarországra érkező külföldiek száma 6,5%-kal emelkedett 2016-ban az előző évhez képest, míg az átlagos napi költésükben bekövetkező növekedés elmaradt a magyarokétól, ez mindössze 4% volt. A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma több mint 11 millió főre, azaz 7%-kal nőtt 2016-ban, ami több mint 9%-os bevételnövekedést eredményezett, a vendégéjszakák száma pedig meghaladta a 27,6 milliót. Ami a szállodákat illeti, az öt csillagosok kivételével minden szállástípus esetében bővült a vendégforgalom 2016-ban. A legkiemelkedőbb, 12%-os bővülést a három csillagos szállodák realizálták.

Aranycsengő díj 2017

Az Aranycsengő díjat az Utazok.hu alapította 2013-ban. Az idén negyedszer (2016-ban nem rendezték meg a szavazást) megjelenő lista az egyetlen hazai összeállítás, amelynek összeállításába nem szól bele szakmai zsűri, hanem közvetlenül az utazók véleményét tükrözi – idén több mint 35 000 szavazat érkezett a szálláshelyekre. Az Aranycsengő díjat a fődíj mellett öt kategóriában osztják ki. Az idei győztesek:

A legjobb szállás az utazók véleménye alapján idén is a bikali Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok lett, a második helyezést a sümegi Hotel Kapitány Wellness, a harmadikat az egerszalóki Mesés Shiraz Wellness&Tréning Hotel kapta.

Kategóriák

A legromantikusabb szálláshely a párban utazók szavazatai alapján az egerszalóki Mesés Shiraz Wellness&Tréning Hotel lett.

Az év családbarát szálláshelye címet idén a Kolping Hotel Spa & Family Resort nyerte el.

A legbarátságosabb kategória nyertese a Hotel Castello Siklós.

Az idősebb generáció által leginkább kedvelt szálláshely az egri Hotel Eger&Park lett.

A legjobb ár-érték arányú kategória nyertese az Orchidea Hotel Lipót.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here