Május végére csődbe mehet Budaörs?

0
1503

Azt kérdeztük ma Wittinghoff Tamás polgármestertől, változott-e az elmúlt négy napban a véleménye arról, hogy Budaörs számára az utolsó csepp volt a pohárban a gépjárműadó állami elvonása (erről ITT írtunk), illetve mire számít a következő hetekben, hónapokban.

Röviden elmondta, hogy ha nem sikerül elérni, hogy az állam ne vonja el a város bevételeit (a 170 millió forint gépjárműadót; a 200 millió szolidaritási járulékot havonta, azaz egész évre 2,1 milliárd forintot), mivel a betervezett iparűzési és építményadók a válság miatt nem fognak bejönni, május végére könnyen csődbe mehetünk és akár az önkormányzati intézmények, mint például a bölcsődék és óvodák dolgozóinak a fizetése is veszélybe kerülhet.

Hosszabban pedig a BKTV-vel pár órával korábban készült interjúban beszélt arról, hogy most úgy látjuk, május végére összeomolhat a rendszer. Megpróbálunk újraszámolni és minden olyan beruházást, ami halasztható, már leállítottunk, minden támogatást leállítottunk, de ilyen adatok mellett reménytelen, hogy a normális működés, ha visszaáll, finanszírozható legyen. Ha az állam nem lép, akkor tönkre tette Budaörsöt, azt a települést, ami egyébként a saját lábán megállva, egyetlen forint támogatás nélkül működik most már lassan egy évtizede. Én most nem a kormánnyal szeretnék hadakozni, azt szeretném, ha ez az ország úgy vészelné át ezt a jelenlegi tragikus helyzetet, hogy minél kevesebb emberéletet veszítsünk, ami nemcsak a vírusjárvány miatt fog bekövetkezni, hanem esetleg éhhalál miatt is, és ebben mérhetetlen felelőssége van a jelenlegi kormányzatnak. (…) Ha az emberek meghalnak, akkor már nem lesz kivel a gazdaságot helyreállítani. (…)”

A teljes interjú ITT tekinthető meg.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here