Ma van a Föld napja

0
630

„Nem igaz, hogy egy ember túl kicsi ahhoz, hogy befolyással bírjon. Hiszen, ahogy mondani szokás, ha mindenki csak a maga portája előtt seper, az egész utca lesz tiszta”  – akár ez is lehetne ma a Föld napjára a mottónk.

 

A Föld napjához kapcsolódóan a korábbi években falültetési akciókról, környezetvédelmi vetélkedőkről és más helyi eseményekről is be tudtunk számolni, ám tavaly és idén a koronavírus járvány miatt ezek elmaradtak, elmaradnak. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne emlékeznének meg világszerte erről a napról. Sőt, a mai naptól függetlenül Budaörsön is hírt adhattunk civil kezdeményezésre szemétszedési akciókról, többször írtunk a fák megmentése érdekében egy-egy konkrét esetről, a levegő védelméről, illetve a múlt hétig lehetett véleményezni Budaörs klímastratégiáját, amire hamarosan, külön cikkben térünk vissza. Apró kis részletek a szűkebb környezetünkben a globális problémák kezeléséhez.

51 éve annak, hogy először adtak hangot civilek bolygónk megmentéséért. Azóta minden év április 22-én a Föld napja. 30 évvel ezelőtt Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz, és környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt. Tőlük idézünk:

„‘Egyénenként is sokat tehetünk a visszafordíthatatlan változás elkerülésére, nem igaz, hogy egy ember túl kicsi ahhoz, hogy befolyással bírjon. Hiszen, ahogy mondani szokás, ha mindenki csak a maga portája előtt seper, az egész utca lesz tiszta.
• A csábító túlkínálat ellenére kerüljük a felesleges fogyasztást (étel, ruhák, telefon stb.)
• Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük a hús- és tejtermékek fogyasztását
• Válasszuk a kevesebb szállítást igénylő helyi termékeket, ezt hívják 50 km-es diétának, ami azt jelenti, hogy kerüljük az ennél többet utazó termékeket
• Igyekezzünk autó helyett a tömegközlekedést igénybe venni, vagy kerékpározzunk, rollerezzünk, stb.
• Szigeteljünk, hűtsünk-fűtsünk kevesebb és lehetőleg megújuló energiával
• Válasszuk a kisebb szén-dioxid-kibocsátású, energiahatékony termékeket
• Követeljük a döntéshozóktól a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, klímabarát településtervezést, az áttérést a megújuló energiatermelésre stb.”

Fotó: archív

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here