Ma van a Föld napja

0
30

50 éve annak, hogy először adtak hangot civilek bolygónk megmentéséért. Azóta minden év április 22-én a Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvásának szükségességére. 30 évvel ezelőtt Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz, a Föld Napja Alapítvány fogja össze a jeles naphoz kapcsolódó szerveződéseket és gyűjti egybe a hasznos tudnivalókat, mit tehetünk mi, egyszerű emberek személy szerint a globális felmelegedés lassításának érdekében. Idén a Föld napjának kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én indított mozgalmat a Föld védelmében. Kezdeményezésére több mint 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, melynek eredményeképpen az Egyesült Államokban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később, látván, hogy szinte semmi nem változott a korábbi állapotokhoz képest, az ökológiai válság jeleit látva, a mozgalom alapítói kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Az évek során 192 ország csatlakozott hozzá. Ma már szinte az egész Földre kiterjed a Denis Hayes által kezdeményezett mozgalom.

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak.

„A klímakutatók 98%-os bizonyossággal állítják, hogy a Föld éghajlatának jelenlegi radikális melegedéséért az ember a felelős, pontosabban a túlnépesedett emberiség túlfogyasztása. Ez ellen pedig csakis az ember, azaz mi tehetünk, csak mi vehetünk vissza a jövőnket veszélyeztető túlzott mohóságunkból, és csak mi kényszeríthetjük erre a döntéshozókat, politikusokat. A korlátlan növekedés és a klímavédelem kizárja egymást. – olvasható a Föld Napja Alapítvány honlapján.

„Kezdjük ma a cselekvést – sokat tehetünk nap mint nap, és nagyot léphetünk előre, ha minél többen és többször hallatjuk hangunkat, sarkalljuk a világ vezetőit azonnali cselekvésre, mert az azonnali és hatékony cselekvéshez kellenek a politikai és üzleti döntéshozók. Az 50. Föld napján – mozduljunk, csatlakozzunk milliárdnyian világszerte. Egy nap a holnapért!”

Egyénenként is sokat tehetünk a visszafordíthatatlan változás elkerülésére, nem igaz, hogy egy ember túl kicsi ahhoz, hogy befolyással bírjon. Hiszen, ahogy mondani szokás, ha mindenki csak a maga portája előtt seper, az egész utca lesz tiszta.
• A csábító túlkínálat ellenére kerüljük a felesleges fogyasztást (étel, ruhák, telefon stb.)
• Együnk több zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük a hús- és tejtermékek fogyasztását
• Válasszuk a kevesebb szállítást igénylő helyi termékeket, ezt hívják 50 km-es diétának, ami azt jelenti, hogy kerüljük az ennél többet utazó termékeket
• Igyekezzünk autó helyett a tömegközlekedést igénybe venni, vagy kerékpározzunk, rollerezzünk, stb.
• Szigeteljünk, hűtsünk-fűtsünk kevesebb és lehetőleg megújuló energiával
• Válasszuk a kisebb szén-dioxid-kibocsátású, energiahatékony termékeket
• Követeljük a döntéshozóktól a klímaváltozáshoz alkalmazkodó, klímabarát településtervezést, az áttérést a megújuló energiatermelésre stb.

A Föld Napja Alapítvány így emlékezik meg a mostani évfordulóról: „Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-ért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet – az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma!”

forrás: Wikipédia, Föld Napja Alapítvány honlapja