Ma van a boldogság világnapja

0
455

Boldogság? Mindenki mást ért alatta, így mérni is nehéz, hogy például mi magyarok, vagy azon belül mi budaörsiek mennyire vagyunk boldogok. Mégis vannak kutatók, akik megpróbálják. Szerintük ha középkorú, magyar nő vagy, sok gyereked van, rendezett az anyagi helyzeted és tanult vagy, ráadásul kisvárosban élsz, akkor kutya-kötelességed boldognak lenni!

A nemzetközi World Happiness Report éves jelentései szerint annak ellenére, hogy hazánk továbbra sem a legkedvezőbb helyet foglalja el a világ országait a lakosok boldogságszintje alapján rangsoroló listán, a trend azt mutatja, hogy évről évre emelkedik a mért boldogság szintje Magyarországon. Az idén, tehát 2018-ban Magyarország a 69. helyet foglalja el a 156 országot rangsoroló listán, holott 2012-ben még a 110., 2013-ban a 104., 2016-ban a 91., 2017-ben pedig a 75. helyen állt.

Létezik már hazai kutatás is, Magyarországon az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja prof. Oláh Attila irányításával a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve először 2016-ban rajzolta meg Magyarország boldogságtérképét.

Az idei felmérésük szerint a legboldogabb megyeszékhely Szombathely, a nagyvárosok boldogságrangsorát Győr vezeti, és a boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a legmarkánsabb, Észak- és Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű, a Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ua magyar lakossági átlag alá került. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el. A friss adatok alapján a budapesti lakosok boldogságának, mentális egészségének és pszichológiai immunitásának a szintje alacsonyabb Magyarország nagyvárosban élő lakosainak átlagos szintjénél.

A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbak, mint a férfiak, vagy legalábbis boldogabbnak vallják magukat. Megerősítette az idei felmérés azt is, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok szignifikánsan boldogabbak, és ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők vallják magukat. Változatlanul a 36–50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb. Megerősítést nyert az is, hogy a kistelepüléseken élők boldogabbak, mint a városiak, és a Budapesten élők boldogságszintje a magyar lakossági átlag alatt van.

Tehát, ha középkorú nő vagy, sok gyereked van, rendezett az anyagi helyzeted és tanult vagy, ráadásul kisvárosban élsz kutya-kötelességed boldognak lenni!

Világszerte ma, március 20-án ünnepeljük a boldogság napját. Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. A közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy megfelelő módon ünnepeljék március 20-án a boldogság napját, mindenekelőtt az oktatásban.

Forrás: sajtóközlemény, a teljes anyag ITT érhető el.