Ma este: Bíró Krisztával és Brasch Bencével a felújított Koldusopera

0
344

„Ki követ el nagyobb bűnt: aki bankot rabol, vagy aki bankot alapít?”

(Újra)bemutatóra készül a Budaörsi Latinovits Színház

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét műsorra tűzte a Koldusoperát a Budaörsi Latinovits Színház. A Bertolt Brecht teremtette világot Fehér Balázs Benő gondolta újra még 2019-ben Budaörsön, ám alighogy bemutatták az előadást, a Koronavírus-járvány miatt hosszú időre be kellett zárni a színházat.

Fehér Balázs Benő a számos rendezést megélt Koldusoperának mai, swages hangulatot ad. Ez vonzó lesz a divat pillanatnyi rezdüléseire fogékony Z-generációnak, de izgalmas kísérlet az idősebbeknek is. A színészek stilizált játékán láthatjuk, hogy itt csak játsszuk a gazembert, miközben velünk is játszanak, és a játék nem babra megy. Erről legkésőbb akkor bizonyosodunk meg, amikor Bicska Maxit kötéllel a nyakában látjuk. Mert mi egy autólopás egy autópálya építéshez képest? – kérdezi. A kacagás előtt és után sóhajtásnyi csönd.” – írta akkor a bemutatót követően az előadásról Mosolygó Miklós a Revizorban.

Most, két és fél évvel később újra életre kel Bicska Maxi, Peacock, Peacockné és a lányuk, Polly, valamint Tigris Brown, Kocsma Jenny és a többiek. Bicska Maxit továbbra is Brasch Bence, (azóta már) a Vígszínház színésze játssza. Celia Peacock bőrébe azonban ezúttal az Örkény Színházból érkező Bíró Kriszta bújik, Polly szerepét pedig Páder Petra viszi tovább a felújított előadásban, amelynek színészgárdája Fröhlich Kristóffal és Bánki Mihállyal egészült ki. A Koldusoperát először november 24-én este láthatják a nézők az új szereposztással.

A Dreigroschenoper ősváltozata, John Gay 1728-as zenés balladákkal teletűzdelt műve valószínűleg minden idők első musicalje. A szerző a kor vezető politikusainak állított benne emlékművet, olyat, hogy nem köszönték meg. Nem is nagyon volt miért: Gay The Beggar’s Operájának karakterei a kor néhány valóságos eseményét, illetve szereplőjét idézik meg, azt állítva róluk, hogy nem csak kiváltói, de haszonélvezői is a kor legendás nyomorának és e legendás nyomor köré szervezett közintézményeknek.

Ugyanígy járt el pontosan kétszáz évvel később Bertolt Brecht is: 1928-ban, a Weimari Köztársaság fénykorában – mely fénykor, mint később kiderült, a bukás előszobája volt. Nekirontott mindenkinek, gazdagnak, szegények, a törvényen kívülieknek és a törvény őreinek egyaránt. De megkapták tőle a magukét a nők és a férfiak, ezek az egymás húsára ácsingózó izgága javíthatatlanok is. A világraszóló sikert Kurt Weill egy új zenés műfaj megteremtésével, Brecht egy új színpadi formával és az éles társadalomkritikával indokolta.

A Koldusopera megírásakor mindössze harmincéves, de szemtelenül nagyképű Bertolt Brecht valóban radikálisan újat állított előadásaival. A színészeinek azt mondta: Mutassátok meg, hogy megmutattok! A nézőinek pedig azt: Ne vágjátok már ezt a romantikus képet!

Kurt Weill – Bertolt Brecht

Koldusopera

Szereplők: Brasch Bence, Ilyés Róbert, Bíró Kriszta, Páder Petra, Chován Gábor, Bohoczki Sára, Spolarics Andrea, Böröndi Bence, Fehér András Balázs, Fröhlich Kristóf, Takács Zalán, Bánki Mihály, valamint a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium hallgatói (Csizmadia Lili, Edvi Dalma, Gömze Mercédesz, Nagy Barnabás, Négyesi Odett Elza, Vasáros Fruzsina, Sárkány Sándor) és a Budaörsi Fúvószenekar
Rendező: Fehér Balázs Benő

Budaörsi Latinovits Színház és Szentendrei Teátrum közös produkciója.

A Budaörsi Napló kritikája a 2019-es bemutatóról ITT olvasható. Ebben írtuk: Most, 2019-ben, itt Magyarországon botrányos-e és van-e áthallás például a mai politikai élet disznóságaira? Hogyne lenne! Amikor arról hallunk, hogy ha 5 koldust lecsuknak, semmit nem old meg, mert mi lesz a többi ötszázzal, ugye hogy eszünkbe jut a tavalyi hajléktalan törvény? És amikor Bicska Maxi – már az akasztófa alatti monológjában – egyebek között arról beszél, hogy ki követ el nagyobb bűnt: aki bankot rabol, vagy aki bankot alapít, nem hajaz ez mondjuk a rendezetlen devizahitelekre? Persze nem én akarom megmondani, hogy „mit gondolt a költő”, nézzék meg a darabot és mondják meg önök!” És 2022-ben?

További előadások idén: december 1., 6. 19.00   

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here