Levendula – most lehet szüretelni, nemcsak szép, de gyógyító hatása is van

0
71

Egészséges életmód sorozat… 10. rész

Nem vagyok levendula szakértő, de nagyon régóta szeretem az illatát, megnyugtat, ahogy a friss vagy már száraz csokrok látványa is.

Így nagyon megörültem és meg is lepődtem, amikor a legnagyobb budaörsi csoportban valaki kiírta, hogy a háza elől ingyen vihető a frissen szüretelt virág.

Végül azonban, egy szép kirándulással összekötve inkább egy olyan levendulás kertbe mentem el, ahol kis papírzacskókat kaptunk, jó hosszú ollókat és a kert tulajdonosa azt is megmutatta, hol fogjuk meg a növény szárát és vágjuk el úgy, hogy a töve ne sérüljön és majd ősszel, a másodvirágzáskor újra pompázhasson, sokak örömére. Arra biztatott bennünket, hogy jól tömjük meg a zacskót, amiért elfogadható összeget (1500 Ft-ot) fizettünk. Kicsit lassan haladva húsz perc alatt lett egy tele, de volt, akinek fele annyi idő alatt kettő is.

Tehát, mint írtam, nem vagyok sem a levendula, sem más gyógynövények szakértője, de mielőtt bármit elkészítek belőlük vagy bármilyen formában elfogyasztom őket, alaposan utána olvasok. Majd a tapasztalataim vagy megerősítik, vagy megcáfolják a mások által leírtakat.

A lendulára visszatérve: a gyógyhatása abban áll, hogy jól esik beszippantani az illatát, mert testileg és lelkileg is frissebb leszel tőle, ugyanakkor nyugodtabb, mert feszültségoldó hatása is van. Ha pedig a belőle kivont olajat rácsöppented mondjuk a szúnyogcsípésre, enyhíti a viszkető érzést, mert fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő is. De meg is lehet enni vagy inni, sütemény, szörp vagy tea formájában (sőt, van aki bort és likőrt is készít belőle), és azt írják, hogy serkenti az étvágyat, megszünteti a felfúvódást. Amit pedig biztosan mindenki tud, hogy a kozmetikai iparban is fontos összetevő, akár férfiak, akár nők számára parfümök, szappanok, fürdősók készíthetők belőle, házilag is. És mindezen jó tulajdonsága mellett azért is érdemes leszedni és vázába tenni (szigorúan szárazon, víz nélkül!) vagy sötét, száraz, meleg helyen lefelé lógatva felakasztani a kis csokrokat és úgy megszárítani, mert dekoratív is. A ruhásszekrényben pedig nemcsak jó illatúak lesznek tőle (például kis vászon párnácskákba varrva) a ruhák, de a molytól is megvéd.

Szóval kedves olvasó, mivel ez itt most nem a reklám helye, a Google a barátod, keress rá, hogy a közeledben hol van „szedd magad” akcióval levendulás kert (nem feltétlenül kell Tihanyig elmenni, de ha mégis, ott érdemes felkeresni a kiállító térrel hívogató feldolgozó üzemet is), és érdemes ott pár órát eltölteni. Száraz, meleg, napos, leginkább déli vagy koradélutáni időpontot válassz! A harmatos hajnal ugyanis bármilyen csábító is a nyári hőségben, a levendula esetében nem kedvező a szürethez.

(A felső fotó Fülén, a református templom kertjében készült 2024. június 17-én.)

A sorozat cikkei:

Veszélyes vegyszerektől mentes háztartás – Egészséges életmód 9. rész

 

Az egészséges életmódról 8. rész – még egyszer a kertről, másként – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Az egészséges életmódról 7. rész – a kertészkedés, biokert kialakítása, igyekezzünk utánozni a természetet – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Az egészséges életmódról 6. rész – Mi történik velünk, amikor mozgunk? – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Kinek, mit jelent egészségesen élni? – új cikksorozatunk 1. része – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Frissítve! Ami az egészséges táplálkozásról biztosra vehető – egészséges életmód 2. rész – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Az egészséges életmódról 60+-osan: „Elkezdett a testem jelezni: Hahó!! Velem ki törődik?” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Egészséges és finom saláták télen – sorozatunk ezzel folytatódik – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Így támogatja a kerékpározás az egészségedet. Milyen előnyökre számíthatsz? – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here