Letették az esküt az új képviselők

0
1597

Ma délelőtt volt a budaörsi képviselő-testület alakuló ülése, ahol a Himnusz elhangzása után dr. Szinessy Péter a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese köszönetet mondott a választás lebonyolításában résztvevőknek és ismertette a választási eredményt. Emlékeztetőül: Budaörsön 13 858 érvényes szavazatot adtak le, és a választásra jogosultak 59,76 százaléka jelent meg, ami magasabb mind az országos, mind a megyei átlagnál. Wittinghoff Tamás a szavazatok 71,76 százalékával lett polgármester, és mind a tíz egyéni körzetben a Budaörs Fejlődéséért Egyesület (BFE) jelöltje nyert. A töredékszavazatok alapján a Fidesz-KDNP helyi elnöke és polgármesterjelöltje Czuczor Gergely kapott listás mandátumot, továbbá Löfler Dávid és a KDNP helyi elnöke Kapitány Gábor. Továbbá a Gazdakör listájáról annak elnöke Kisberk Balázs.

Wittinghoff Tamás polgármesteri köszöntőjében szintén köszönettel kezdte, ami a választóknak szólt, hogy „nagyon meggyőző eredménnyel” kapott újabb öt évre felhatalmazást a település vezetésére. „29 éve szolgálom” – mondta, a jelenlévők közül „a legrégebben Bíró Gyulával együtt.” Majd hangsúlyozva, hogy nem programot hirdet, hiszen azt már a választások előtt megtették, beszélt az oktatásról, miszerint a budaörsi iskolák az államosítás ellenére nem veszíthetnek a színvonalukból. Ígéretet tett arra, hogy ahogy eddig is, úgy a jövőben is támogatni fogja az önkormányzat a kultúrát, pártsemlegesen a civilszervezeteket (de ebbe a támogatott részéről a politikai szerepvállalás nem fér bele). Megtudtuk, hogy már tárgyalt Érd új polgármesterével a szemétszállítással kapcsolatos gondokról (az ÉTH-nak mintegy fél milliárd forinttal tartozik a központi holding). A polgármester beszélt arról is, hogy az elővárosi közlekedés helyzetének a megoldatlansága nem Budaörs vagy bármely másik szomszédos település hibája, ezt az állammal közösen lehet csak megoldani. És emlékeztetett arra, hogy szolidaritási elismerést is kapott a város, mert nem a választási kampányban adtak pénzt mindenkinek, hanem a rászorulóknak biztosít az önkormányzat 22 féle támogatást folyamatosan. Szóba kerültek a várostól az állam által elvont milliárdok, hozzátéve, hogy ennek visszaszerzésére a magyar jogi lehetőségeket már kihasználták, és bár első fokon nekünk kedvező ítélet született, jogerősen sajnos nem, így a Európai Unió bíróságán van jelenleg az ügy. „Ha itt hagyják az önkormányzat saját bevételét, nulla forint állami támogatás mellett is megállunk a saját lábunkon” – hangzott el. S végül egy aktuális, a helyi önkormányzatoknak kedvezőtlen jogszabályváltozásra hívta fel Wittinghoff Tamás a figyelmet. Nevezetesen az építéshatóság, ami már évekkel ezelőtt elkerült helyből a járásközpontba (a mi esetünkben Budakeszire illetve Érdre), most már tájékoztató jelleggel sem közöl adatokat a települési önkormányzattal, mivel mostantól nem kell az úgynevezett e-naplóba se feltölteni a magánépítkezések terveit.

Wittinghoff Tamás már itt utalt arra, hogy az alakuló ülés ünnepi hangulatát erősen beárnyékolja az idei választási kampányban bevetett, őt lejáratni szándékozó, köztörvényes eszközök aljassága. S amin végképp nem tudja túltenni magát, hogy 90 éves édesapját is megtámadták az utcán és fizikailag bántalmazták. Erről rendőrségi feljelentést is tettek, és itt ajánl fel 1 millió forint nyomravezetési díjat, aki információval szolgál a tettes(ek)ről. (Ehhez később Kálóczi Imre leköszönő alpolgármester felajánlotta a végkielégítésként kapott 3 769 200 forintot, tehát összesen 4,7 millió forint jár a nyomravezetőnek.) A másik váratlan bejelentés a polgármester részéről ezzel kapcsolatban az volt, hogy amíg nem tisztázódik, hogy kik állnak a köztörvényes cselekmények hátterében, a Fidesz-KDNP frakció három tagjának nem ajánlanak fel a szakbizottságokban képviselői helyet.

Erről a témáról a hatodik napirendi pontnál, ami a bizottsági tagok megválasztása volt, kisebb vita is kialakult. Ekkor kért ugyanis szót Czuczor Gergely, aki miután szintén köszönetet mondott a választóknak, különösen a rájuk szavazóknak, kifejtette, hogy a polgármester édesapját érő támadást ő maga is elítéli és nincs hozzá közük. Majd a jegyzőt és a „fiatal demokrata” új képviselőket külön megszólítva azt kérdezte, jogszerű- és demokratikus-e vajon egy vélelem alapján a frakcióját kizárni a bizottságok döntéshozatalából. Dr. Bocsi István jegyző szerint mivel a bizottságok ülésein részt vehetnek, indítványt nyújthatnak be csak nem szavazhatnak, illetve mert a bizottságok összeállításáról a jogszabály semmit nem ír elő kötelezően, jogilag nem aggályos ez az eljárás. Farkas Benedek és Monostori-Kalovits Márk pedig azzal reagált, hogy furcsa éppen a fideszesektől a demokrácia számonkérése, illetve megemlítették a plakátjaik letépkedését is.

A vitában a polgármester végül úgy foglalt állást, hogy amíg a fenti ügy le nem zárul, a fideszesek nélkül állnak fel a bizottságok, utána pedig reméli, hogy hatékonyan tudnak a városért együttműködni. Bár illúziói nincsenek, hiszen öt évvel ezelőtt, amikor szintén minden egyéni körzetet megnyert a BFE, gesztusként a Fidesz volt frakcióvezetőjét bízták meg az alpolgármesterséggel (és itt megköszönte Kálóczi Imre munkáját), akit erre pár hónap múlva válaszként kizártak a pártjából.

Az alakuló ülésen, miután minden képviselő és a polgármester is letette az esküt, az első napirend a polgármester illetménye volt, amit jogszabály ír elő. 14 igennel elfogadták, hogy Wittinghoff Tamás havi 698 019 forintot kap, amihez jön 25 800 forint nyelvpótlék és 15%, azaz 104 703 forint költségtérítés.

Az alpolgármester a korábbi másik alpolgármester Bíró Gyula (BFE) lett. Az ő illetménye a polgármesteri illetmény 90 százaléka. Azaz 628 200 forint, amihez neki is jár havi 94 230 forint költségtérítés jár.

A már említett hatodik napirendi pont (illetve a hozzákapcsolódó rendelet alkotás az ötödik volt) hét szakmai bizottság létrehozása, és az elnökök, illetve képviselőtagok megválasztása. Ezeket 12 igen és 3 nem szavazattal fogadták el. Kisberk Balázs a Gazdakör elnöke ugyanis igennel szavazott, hiszen helyet kapott a Közoktatási, művelődési, ifjúsági és sport bizottságban és a közbeszerzési döntéshozó bizottságban is, illetve mint elhangzott, rá nem vetült a választási kampányban köztörvényes cselekmény.

A pénzügyi bizottság elnöke dr. Molnár Gábor, tagok Stift Nándor, dr. Kisfalvi Péter és Laczik Zoltán. A településfejlesztési elnöke Stift Nándor, tagok Monostori-Kalovits Márk és Farkas Benedek. A közoktatási elnöke Laczik, tagok Stift, Monostori-Kalovits, Farkas és Kisberk. Szociális és egészségügyi elnök dr. Ritter Gergely, tagok Hauser Péter és Laczik. Ügyrendi Farkas, tagok dt. Tóth Ferenc és dr. Molnár Gábor. Közbeszerzési döntő elnök dr. Tóth Ferenc, tagok Hauser és Kisberk. Közbeszerzési bíráló bizottság elnöke Monostori-Kalovits, tagok dr. Ritter és Laczik.

A BTG felügyelő bizottságába tagként dr. Molnár Gábort, Laczik Zoltánt, Hermann Józsefet (nem képviselő) és Monostori-Kalovits Márkot delegálták.

Kapcsolódó cikkünk:

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület nyilatkozata az új képviselő-testület megalakulásával kapcsolatban

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here