Látástréning a lélek segítségével

0
733

A látásjavítás természetes módszereivel ismertette meg az érdeklődőket az Önismereti napok keretében dr. Ungváry Lilla szemész, látástréner szombat délután a lakótelepi Közösségi Házban. A gyakorlati feladatokban gazdag interaktív előadás során a hallgatóság közvetlenül megtapasztalhatta, hogy a látás minősége nem állandó, sőt mi több, jobbítható.

Belső világunk és a látás közötti összefüggés volt a témája annak az előadásnak, melyet november 16-án, szombat délután tartott dr. Ungváry Lilla szemészorvos a Közösségi Házban. A mintegy két tucat érdeklődő közül volt, aki Szigetszentmiklósról jött el idáig, hogy meghallgassa a doktornőt, aki évekig dolgozott a szemklinikán, ahol annyira súlyos szembetegségekkel találkozott, hogy elhatározta, a betegségek megelőzésére vonatkozóan is képzi magát. Ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg hallgatóságával.

Látásunk milyenségét több tényező befolyásolja. Leginkább az, hogy mi magunk mit hiszünk róla, amit legtöbbször negatív irányban befolyásolnak a szemészek és az optikusok, hiszen mindig azt mondják, csak romlani fog az idő előrehaladtával. De függ a látásunk, illetve a szemmel kapcsolatos problémáink a fáradtságtól, például egy napon belül is érzékelhetők különbségek. Ahogy más betegségekből kigyógyulunk, lazítással, pihenéssel, a szemmel kapcsolatos problémákat szintén korrigálni tudja a szervezet.

Beau Lotto agykutató Láss csodát! című könyve azt mutatja be, milyen nagymértékben befolyásolja látásunkat, hogy mit gondolunk a dolgokról. Ha például rosszat, mert a szemvizsgálat arra utalt, akkor az elme azt igyekszik bizonyítani, hogy tényleg rossz. Egyébként sem ideálisak a szemvizsgálat körülményei, hiszen a rosszul megvilágított tábla, a sietség, a stressz mind-mind befolyásolja a látás teljesítményét. Hiszen ha jól érezzük magunkat, jobban látunk, míg ha rosszabb a közérzetünk, rosszabbul látunk. És bár ellentmondásos, hogy egy kétdimenziós, fekete-fehér papíron látottakból nem feltétlenül derül ki, valójában hogyan lát a páciens, ennél jobb módszer nincs a gyors vizsgálathoz. A számítógépes szemvizsgálatról a doktornő elmondta, hogy annak eredménye nem mérvadó, mert csak a szemgolyó méretei alapján számítja ki a dioptriát.

Dr. Ungváry Lilla ezért nagy hangsúlyt fektet arra, míg beteget vizsgál, hogy annak a belső világát megismerje, hogy milyen okok állhatnak a szemproblémák hátterében. Egy zöldhályogos panaszos esetében például kiderült, hogy évek óta nem volt szabadságon, így szervezete ezt az utat választotta egy kiadós pihenés eléréséhez, s valóban, miután a páciens kipihente magát, a panaszai elmúltak.

Néhány gyakorlatot is csináltak a jelen lévők a doktornő irányításával. Az egyiket álló helyzetben, ringatózó mozgással kellett végezni úgy, hogy a szem előtt mozogni lássék valami, például az ajtófélfa. Ebben az állapotban a perifériás látásunkat edzhetjük, s annak aktivizálásával összességében javul látásunk. A szemüveg kifejezetten torzítja a perifériás látást. A másik feladat lényege az volt, hogy mindenki nézzen valamit, valamilyen távolságban, amit már homályosan lát és közben fejezze ki, írja le, hogy milyen érzései születnek eközben. Már az gyógyító tud lenni, ha szembenézünk ezekkel és megengedjük magunknak, hogy akár negatív érzéseink legyenek. A szemszárazság ellen is volt két feladat, mely a mirigyek átmozgatása által fejti ki hatását. Mindkettőt úgy kezdjük, hogy szorosan összezárjuk a szemhéjainkat, majd az egyik feladat során a szemhéjak csukva maradnak, csak ellazítjuk őket, míg a másiknál tágra nyitjuk szemünket.

Ezen kívül a doktornő felolvasott David R. Hawkins Elengedés – Az önátadás útja című könyvéből egy részletet, melyben egy szemüveges fiatalember szemüveg nélkül próbál létezni, és hat hetébe kerül, mire változás áll be a látásában, illetve ez a változás inkább a hozzáállásának változásában keresendő.