Látássérültként a járvány idején – Fatimével, Andrással és Krisztinával beszélgettünk

0
484

Buláke: „Ha nekünk segítenek, mi is tudunk segíteni”

Látássérültként megélni a COVID-ot – ez volt a fő témája a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete elnökével, Nyikes Fatimével, az alelnökkel, Jenei Andrással továbbá  a szociális csoport munkatársával, Kálmán Krisztinával a beszélgetésünknek.

  • Hogy érzitek magatokat?  

Nyikes Fatime: Én most személy szerint jól. Tavaly, a második hullám idején átestem a koronavíruson, szerencsére csak enyhe tünetekkel, és elég gyorsan. A látássérült embereknek azonban még jobban bezárul a világ ebben az időszakban, mint a látóknak, éppen ezért nagyon fontos, hogy keressék az olyan lehetőségeket, amik örömet okoznak, és tartsák a kapcsolatot, amihez most már sokféle felület van. Persze nekem is nehéz, hogy nem járhatok társaságba, de most mindannyiunk biztonsága a legfontosabb, ezért itthonról dolgozom, és csak akkor megyek be a munkahelyemre, ha személyes intézni való adódik. Szerencsés vagyok, mert a családomra és a kollégáimra is számíthatok, viszont nem mindenki van így ezzel, nekik segít a szociális csoportunk.

Kálmán Krisztina: Jól vagyunk. Mi is home office-ban és home school-ban csináljuk már egy ideje a dolgokat itthon. Tagjaink közül is sokan hiányolják, hogy nincsenek klubok, kirándulások, és nem tudnak találkozni a sorstársaikkal. A személyes szórakozást jelenleg a Buláke On-line klub helyettesíti a Facebookon kvízjátékkal, filmmel, színházi előadással, cikkekkel. Továbbra is segítünk tagjainknak vásárlásban, ügyintézésben, de segítő beszélgetésre is van lehetőség. Mivel nem tudjuk tartani velük a 1,5 méteres távolságot, miközben épp kísérjük őket vásárolni vagy ügyet intézni, nemcsak maszk van rajtunk, hanem kesztyű is, és rendszeresen fertőtlenítjük a kezünket.

Jenei András: Igyekszem türelemmel viselni a bezártságot, úgy fogom fel, hogy ezzel a társadalomnak segítek. Szerencsére remek informatikai eszközök vannak a látássérültek számára, így itthonról tudok dolgozni én is. Most készülök egy újabb könyvvel, ez is leköt engem. A személyes kontaktus hiányzik, az ölelések, a nevetés, ami az internetes hangulatjelek mögött van, és utazni is nagyon szeretnék már, meg kirándulni – de kitartok.

  • Oltáson innen vagy túl vagytok?  

Ny.F.: Nagyon odafigyelünk a masszázs stúdióban és az egyesületnél dolgozók egészségére, mindennél fontosabb, hogy biztonságban érezzék magukat. Akik még nem kaptak, azokat a munkatársakat regisztráltuk oltásra, és néhányan már túl vagyunk az elsőn, de várjuk, hogy mielőbb minden kolléga be legyen oltva.

J.A.: Én még innen. Oltáspárti vagyok és transzplantáltként különösen várom. Mindenkit arra bíztatok, hogy jelentkezzen rá, mert a társadalom érdeke is az, hogy okosan döntsünk, és mielőbb vége legyen ennek a járványnak, ehhez azonban szükség van az oltásra.

  • Mit tanácsoltok az egyesületi tagoknak vagy az ismerősöknek a vírus idejére?   

Ny.F.: Fontos, hogy aki tehet, nyisson az online kommunikáció irányába, hogy ne érezzük magunkat egyedül – beszélgessünk interneten, telefonon. Ha lelkileg jól vagyunk, – amihez fontos, hogy szeretve érezzük magunkat-, az a fizikai állapotunkon is meglátszik, ami járvány idején különösen fontos.

J.A.: Figyeljünk oda az egészségünkre, apró dolgokra is. Egy rossz fog, vagy egy visszatérő fejfájás, ezek most kritikusak lehetnek, ha túl sokat várunk vele. Fontos, hogy türelmesek legyünk, még egy kicsit tartsunk ki. Javaslom a hangoskönyveket addig is, könnyed, kellemes hangulatú, szórakoztató könyveket keressünk. Az én írásaim között is vannak olyanok, amelyekkel messzire “repülhet” az ember. Nagy kedvencem most Bán Mór Hunyadi sorozata, tíz kötetes, és mire végez valaki a könyvekkel, addigra reméljük a járványnak is vége lesz. 🙂

K.K.: Empátia és türelem, én ennyit tennék hozzá az előbbiekhez.

  • A masszázs stúdió, ami az egyesület egyik fő bevételi forrása, hogyan boldogul ebben a helyzetben? 

Ny.F.: Nem volt egyszerű a múlt évünk, a vendégeinknek a 20%-a nem jár a járvány kezdete óta, ami így kimondva nem tűnik soknak, de nekünk elég nagy pénzügyi kiesés. Sajnos április 1. és 11. között be is kellett zárnunk a stúdiót, mert országos szinten annyira nőtt a megbetegedések száma. A gyógymasszázs is egészségügyi szolgáltatás, amit – amíg csak tudjuk – szeretnénk biztosítani azoknak, akiknek erre szükségük van. Most igazán nagy segítség lenne tehát, ha az emberek minél többen nekünk adnák a személyi jövedelemadójuk felajánlható 1%-át nekünk, hisz a fennmaradásunk a tét.  Ha nekünk segítenek, mi is tudunk segíteni. Adószámunk: 18711389-1-13.

Korábbi cikkeink:

A Buláke életéről, eseményeiről ITT  és ITT.

Jenei András írói munkásságáról ITT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here