Kutyás terápia gyerekeknek

0
327

Az állatok és különösen a kutyák jótékony hatását a gyerekekre már senki nem vitatja, de persze nem mindegy, hogy milyen kutyákról van szó és milyen formában találkoznak velük a gyerekek.

Kamaraerdőben Kovács-Sipeki Noémi gyógypedagógus és Mezei Zita terápiás kutyavezető és 3 kutyus részvételével november 3-án, kis csoportos létszámmal indul egy terápia.

A részvétel regisztrációhoz kötött: [email protected].

A szervezők óvodásoknak, kisiskolásoknak valamint hiperaktív gyerekeknek javasolják elsősorban. A kutyás terápia során általános, komplex fejlesztés történik.

Pozitív hatást fejt ki a viselkedésre, a kommunikáció és a társas interakcióra. Nő a gyermekek önbizalma, határozottabbak lesznek, kedvező hatást gyakorol a szorongó, befelé forduló gyermekekre. Fejlődnek a kognitív képességek, percepció, mozgás és egyensúlyészlelés, látásérzékelés, szem-kéz koordináció, emlékezet, rövidtávú emlékezet javulás érhető el. A terápia során nagy hangsúlyt fektetnek a ritmusfejlesztésre, tapintási észlelésre, az intermodális integráció, a téri észlelés és tájékozódás, illetve a testtudat fejlesztésére. Szintén kiemelt és fontos része a terápiás foglalkozásnak a hallásérzékelés, auditív diszkrimináció, auditív emlékezet, vizuális emlékezet, gondolkodás, figyelem, figyelmi ingerek szelektálása, tartós figyelem fejlesztése, intenzív figyelem, szelektív figyelem, megosztott figyelem, érzékelés, észlelés fejlesztése – sorolják a szakemberek. A kutyás terápián részt vevő gyermekek élményeken keresztül, játékos formában kapnak tehát olyan fontos alapokat, amelyek a tanulásban lényeges, fontos képességeket fejlesztenek. A motivációjuk pedig maga a kooperációt igénylő terápiás kutya. Mert a kutyákat mindenki szereti, és a gyermekek megbíznak bennük!

Helyszín Kamaraerdei Közösségi Ház Budaörs Kismartoni u 45. Bővebben: ITT

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here