Krasznai Gáspár újabb elismerése

0
274

Krasznai Gáspár​ a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus karnagya a Magyar Kultúra Napja alkalmából rangos elismerésben részesült. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) KARNAGY kategóriában KÓTA-DÍJ kitüntetést adományozott neki a három kórusa élén elért kiemelkedő sikerekért, a példaértékű karnagyi és tanári munkájáért. 

Krasznai Gáspár mellett KARNAGY kategóriában mindösszesen egy KÓTA-díjazott nevét találjuk még, Szabó Sipos Máté karmesterét, aki jelenleg az Egri Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és a Vass Lajos Kamarakórus vezető karnagya. Érdekesség, hogy amikor korábban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanított, az akkor III. éves zeneakadémista Krasznai Gáspárnak is tanára volt egy évig. 

Az ünnepélyes díjátadóra január 22-én került sor, ahol a járvány helyzet miatt kórusok fellépésére nem volt lehetőség, ezért  videón játszottak be részleteket a kitüntetett karnagy együtteseinek DVD felvételeiről.  A budaörsiek esetében Vasile Cazan, Reményik Sándor versére komponált Templom és iskola című művéből mutattak egy részletet, a három együttes összkari előadásában pedig (Fővárosi Énekkar,  a Madách Gimnázium Énekkara és a Sapszon Ferenc Kórus) Erkel Ferenc: István király című opera  II. felvonás fináléjából, Kassai István zongoraművész közreműködésével szólalt meg egy részlet.

A kórusszövetség a Facebook-oldalán közzétett Krasznai Gáspárt méltató laudációjában ezt írja: “…karnagyi munkáját az igényesség, ötletgazdagság és szakmai tudás jellemzi.”

E sorok igazságát mi budaörsiek az évek során koncertről koncertre magunk is tapasztalhattuk.

Gratulálunk a kitüntetéshez és reméljük, hogy városunk zeni életét ezután is sok feledhetetlen hangversennyel fogja gazdagítani a Sapszon Ferenc Kórus élén.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here