Közzétették a főiskolai/egyetemi felvételi ponthatárait

0
654

Tegnap este közzétették a felvi.hu honlapon a felsőoktatás szeptemberben induló képzéseinek felvételi ponthatárait. Nézzük az eredményeket!

Idén összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést valamely felsőoktatási intézménybe, melyek közül a legnépszerűbb intézmény az ELTE, amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi, ezt csaknem 19 százalék választotta. A műszaki területre 14,1 százalék jelentkezett.

A legnépszerűbb alapképzés a tavalyi évhez hasonlóan a gazdálkodási és menedzsment, amelyet idén még többen, 5149-en választottak.

A jelentkezők átlagéletkora 24 év úgy, hogy a legidősebb felvételiző 78 éves.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 10 170 elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Az egyetem közleményéből kiderült, hogy még soha nem volt ilyen magas az új hallgatók száma. A tavalyi évhez képest is több mint 400-zal többen nyertek felvételt az egyetemre.

A legmagasabb ponthatárok a különböző szakokon gazdasági szakokon: 449 pont volt a legmagasabb ponthatár, ami a Corvinuson alakult ki  gazdálkodási és menedzsment szakon.  Kereskedelem és marketing szakra a Budapesti Gazdasági Egyetemre 447 ponttal, a mérnökinformatikus képzésre pedig 402 ponttal a BME-re lehetett bekerülni.

Bölcsészképzések közül a pszichológián volt a legmagasabb a ponthatár: az ELTE-n 447, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 439,  a Debreceni Egyetemen  436 pont kellett a bejutáshoz.

Társadalomtudományi szakok esetében az ELTE-n a kommunikáció- és médiatudomány szak ponthatára 441 pont,  a Szegedi Tudományegyetemen ugyanerre a szakra a ponthatár szintén 441 pont. A nemzetközi tanulmányok is népszerűek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 464 pont, míg a Széchenyi István Egyetem angol nyelvű képzésére 458 pont volt a ponthatár.

A legnépszerűbb műszaki képzések közül 360 pontra volt szükség a gépészmérnöki szakra  a BME-re. Szintén a BME-re  az építészmérnöknek készülőknek 393, a mechatronikai mérnöknek tanulóknak pedig 440 pont kellett.

Pontszámítás: a felvételi ponthatárokat három összetevő határozza meg: a jelentkezők száma, az adott szak kapacitása (vagyis hogy maximum hány hallgató kezdhet a képzésen) és a felvételizők pontszáma. Vagyis minél több és minél magasabb összpontszámú diák jelentkezett egy szakra, annál magasabb lesz ott a ponthatár.

A felvételi pontszámot kiszámoló algoritmus sorrendbe állítja a jelentkezőket intézményenként és szakonként a pontszámuk alapján. Azt is figyelembe véve, hogy ha a jelentkező az első helyen megjelölt szakja már betelt magasabb pontszámú jelentkezőkkel, a második helyen megjelölt szakra sorolja be. Ha ott sem jár sikerrel, jön a harmadik helyen lévő képzés és így tovább. Egy szak ponthatára annak a felvételizőnek az összpontszáma lesz, aki még befért az adott képzés létszám limitjébe. Előfordul azonban olyan eset is, amikor az egyetemek és főiskolák úgy döntenek, hogy nem használják ki egy-egy szak teljes kapacitását, és saját maguk meghúznak egy határt, amelynél az alacsonyabb pontszámmal jelentkezőket nem veszik fel.

Pótfelvételi: a felvételt nem nyert jelentkezők a pótfelvételi eljárás során jelentkezhetnek újra. A pótfelvételire  várhatóan már a jövő hét elején lehet jelentkezni a Felvin az E-felvételi rendszerében lehet, azonban az általános eljárástól eltérően – részben a pótfelvételi eljárás rövidsége miatt – speciális szabályok lesznek érvényesek. Csak azok jelentkezhetnek, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem is jelentkeztek, illetve a felvételi során csupán egyetlen képzést lehet megjelölni.

A jelentkezési és a hitelesítési határidő augusztus 7-e lesz, a ponthatárokat augusztus 26-án húzzák majd meg.

Pótfelvételizni kizárólag elektronikus úton, egyetlen helyre lehetséges.

A meghirdetett képzések nagyrészt önköltségesek.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here