Közös gyertyagyújtás november 1-jén az Ótemetőben

0
260

Budaörsön a legkorábbi az Ótemető, ahova az 1788-tól Mária Terézia által Magyarországra (Budaörsöt gróf Zichy Péterné, született gróf Bercsényi Zsuzsanna népesítette be újra) betelepített sváb családok halottait helyezték. A legrégebbről származó sírkő az 1782-ben elhunyt Mertinger József plébánosé. Ide már az 1960-as évek eleje óta nem lehet temetkezni, de a síremlékeket restaurálták és a temetőt emlékparkká alakították. (Itt találtuk Mária sírját.) Továbbá az innen alig ötven méterre található úgynevezett Régi temetőhöz tartozó, mai napig működő ravatalozó is itt található. Illetve egy kápolna, amely jelenleg, saját templomuk felépüléséig, görög katolikus istentiszteleteknek ad otthont. Szintén a kerítésen belül van a magyarországi németek kitelepítésének emlékműve.

A Régi temető – a régiek szerint ez volt az új temető – azaz a Budaörsi Katolikus Temető. Az Ótemető bezárásával párhuzamosan jött létre, több mint fél évszázada a Nefelejcs utcában, de mára ez is betelt. Csupán azokat a sírhelyeket értékesítik, amelyeket a korábbi tulajdonosok nem váltanak meg 20-25 éve után. A temető kerítése egy éve újult meg.

A Budaörsi Újtemető a város telítettsége miatt Törökbálint közigazgatási területén jött létre. Cikkeink az itteni lehetőségekről: ITT és ITT.

Meg kell még említeni a magyar-német katonai temetőt, ahova – Budaörsről Budakeszi felé található – a második világháború idején a Budapest körzetében, valamint az Észak- és Kelet-Magyarországon elesett mintegy 132 200 német és 570 magyar katona, korábban jeltelen sírokban nyugvó exhumált maradványai kaptak helyet. Ez Magyarország legnagyobb második világháborús katonatemetője, és bár az alapkövet még 1996-ban lerakták, csak 2002-ben szentelték fel. Az alapkoncepciójának része a megbékélést szimbolizáló Békepark, mely illő átmenetet képez a nyughelyek és az azt övező természet között. Ide minden évben fiatal német katonák jönnek és vesznek részt aktívan a sírkert gondozásában.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here