Közmeghallgatás lesz november 9-én

0
314
Közmeghallgatás 2022. november 09.
Budaörs Város Önkormányzat képviselő-testülete 2022. november 09-én, szerdán 17:00 órakor közmeghallgatást tart.

Az ülés helye: Budaörsi Polgármesteri Hivatal, Budaörs, Szabadság út 134. II. emelet, Schmidt Mátyás Díszterem.

A közmeghallgatáson a részvétel feltételeinek a szabályait a képviselő-testület a 2022. szeptemberi ülésén szigorította.
Eszerint:

A közmeghallgatás szabályozásának két sarkalatos pontja, hogy egy hozzászóló maximum három percet kap, illetve, hogy előre lehet “hozzászólási jegyet” igényelni. Löfler Dávid (Fidesz) az ülésen emlékeztetett, ő régóta szorgalmazza, hogy egy helyett két közmeghallgatást tartsanak egy évben, és lám, most e helyett szigorításról van szó. Bocsi István jegyző ismertette, hogy “a lakosok szóban és írásban bármikor fordulhatnak a hivatalhoz, amire 5-10 napon belül kapnak választ. Ez hatékony. De ha azt nézzük, hogy a közmeghallgatásokon az elmúlt tíz évben mennyi új probléma merült fel és arra milyen megoldások születtek, akkor a hasznossága elenyésző. Nyilván, a helyi politikusok sokkal jobban szeretik, ha megmutathatják magukat, de szakmai szempontból nem ez a megfelelő fórum” – mondta. Wittinghoff Tamás polgármester hozzátette, a módosítással szabályozható, hogy ne egyetlen téma uralja a közmeghallgatásokat, mint az utóbbi jó pár évben a Frankhegy ügye. Czuczor Gergely is szót kért, aki mint fogalmazott, nem akar politizálni, de megjegyezte, hogy a „liberálisokat zavarja az igazság”. Török István úgy figyelte meg, hogy a közmeghallgatás „egy szelep”, és nem érti, miért kell ezt témamegjelölésekkel korlátozni. „Amit jegyző úr említett a hatékonyságról, azt teljes mértékben elfogadom” – tette hozzá. Farkas Benedek arra emlékeztetett, hogy annak a pártnak a képviselői kérnek számon Budaörsön több egyeztetést, amelyik kormányon az országban semmiről, senkivel nem egyeztet, éppen ezért vannak az aktuális folyamatos tiltakozások. Ugyanakkor a helyi új szigorítás senkit nem korlátoz az érdemi párbeszédben, de például olyan esetekre fontos, mint amikor a járványidején egy hozzászóló a maszkot nem akarta felvenni. A módosítás része ugyanis hogy nem méltó viselkedés esetén a polgármester kivezettetheti a rendbontót. Löfler Dávid kérdésére válaszolva elhangzott, hogy a kivezettetés lehetősége nem a hozzászóló képviselőkre vonatkozik, hanem azokra, akiknek a magatartása méltatlan ehhez a rendszerhez. Wittinghoff Tamás még kiemelte, hogy a „hozzászólási jegy” bevezetésének a célja, hogy a hivatal érdemi válasszal fel tudjon készülni a fórumra.

Hozzászólási jegy nélkül is szót lehet kérni, de időrendben azok után, akik előre jelezték azt. Bővebben a Hirdetményen.

Tudósításaink a korábbi közmeghallgatásokról ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here