Kosárlabda múzeum nyílik Budaörsön

0
209

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének új, budaörsi székházában lesz a sportágat a hazai megjelenésétől napjainkig bemutató tárlat, amelyen sporttörténeti ereklyéket és régi filmfelvételeket láthatnak majd az érdeklődők. A TV2040 készített riportot az előkészületekről.

A Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátora, Dobor Dezső sporttörténész úgy tudja, hogy még egyik sportágnak sincs külön állandó kiállítása, ez lesz az első. A kosárlabda magyarországi jelenléte 110 éves múltra tekint vissza, így bőven van kiállítani való ereklye, sporttörténelmi dokumentum. Eddig mintegy 400 darab relikvia gyűlt össze közel száz sportolótól, sportszakembertől, köztük például Dávid Kornél cipője, melyben először pályára lépett az NBA-ben, egy olyan serleg, amit a Budapest Honvéd, mint Atletikusan Legjobban Képzett Férfi Kosárlabda Szakosztály kapott 1956-ban és egy száz éve kiadott szabálykönyv.

De itt lesz megtekinthető a magyar férfi válogatott 1955-ös EB-n nyert aranyérme is. A múzeum a Liget utca 12. szám alatt, a szövetség épületének egy 300 négyzetméteres termében lesz majd, ahol helyet kap az állandó kiállítás, de egy kifejezetten a gyerekek számára létrehozott interaktív rész is. A kiállítás anyaga digitalizálva is elérhető majd, beleértve azokat is, melyek esetleg helyhiány miatt nem férnek majd a tárlatba.

A múzeum megnyitása tavaszra várható.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here