Konzultáció volt Zsámbékon a budaörsi őszibarackról

0
987

„Nem mentünk üres kézzel. Vittük magunkkal a 2011 óta folyó fajtamentő munkánk, a híres régi budaörsi őszibarack visszatelepítésével kapcsolatos tapasztalatainkat, örömeinket, nehézségeinket” – mondta lapunknak a budaörsi kertbarátok dr. Luntz Ottokár köre lelke, Nagy Sándor Lászlóné Ágnes nyugdíjas agrármérnök-mérnöktanár az őshonos őszibarackokkal kapcsolatos zsámbéki fórumról beszámolva.

Az őshonos őszibarackokkal kapcsolatban értekeztek ezen a héten Zsámbékon, szakemberek és civilek. A fórumot a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztálya, a NÉBIH Kertészeti Növényvédelmi Osztálya valamint a Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör hirdette meg, a fővédnöke pedig Horváth László Zsámbék polgármestere volt.

„A budaörsi kertbarátok dr. Luntz Ottokár köre nagy figyelemmel kísér minden olyan hírt, ami a kertekről, a kertészkedésről, a budaörsi őszibarackokról szól, így örömmel vettük, amikor a Facebookon megtaláltuk ezt a hirdetést őszibarack témában” – mondta lapunknak a civilszervezet lelke, Nagy Sándor Lászlóné Ágnes nyugdíjas agrármérnök-mérnöktanár. Mivel regisztrációhoz kötötték a konzultáción való részvételt, így csak hét fő képviselte a csapatot Budaörsről, de a hallgatóság több mint felét így is ők tették ki. „Nem mentünk üres kézzel. Vittük magunkkal a 2011 óta folyó fajtamentő munkánk, a híres régi budaörsi őszibarack visszatelepítésével kapcsolatos tapasztalatainkat, örömeinket, nehézségeinket.

„Úgy gondoljuk, hogy az együttgondolkodás segíti azt a munkát, amit Baráthné Bátai Beatrix vezetésével a kertbarátok 2011 óta Budaörsön végeznek a Corvinus Egyetem, konkrétan dr. Timon Béla nyugdíjas professzor szakértő együttműködésével. Aki idén tölti be 85. életévét és 2016-ban maga helyett dr. Szani Zsolt urat, a NÉBIH munkatársát küldte hozzánk segítségül” – mondta a fórumon hozzászólásában Nagy Sándor Lászlóné. Így folytatva: „Engedjék meg, hogy megragadjam az alkalmat, hogy az immár több mint 300 darab régi őszibarack csemetének a budaörsi kertekbe való telepítése után ezen a rendezvényen, ilyen jeles körben adjam át a kertbarátok ajándékát Komjád János úrnak, aki a legnagyobb segítségünkre volt ebben a fajtamegőrző munkában.” Öt éve számíthatnak a segítségére augusztusban a szemző vesszők gyűjtésében, majd ősszel a facsemeték ideszállításában.esemény kép zsámbék

A konzultációt Májer László a zsámbéki gazdakör elnökhelyettese vezette, illetve két érdekes előadást vezetett fel. Az egyikben dr. Szani Zsolt beszélt az őszibarack termesztés múltjáról, sok budaörsi képpel illusztrálva azt, majd szólt az európai országokban folyó őszibaracktermesztés és fajtanemesítés hihetetlen mértékű fejlődéséről, aminek nem mindig kedvező hatását mi is érezhetjük, amikor csalódottan tesszük félre a nagy üzletláncokban megvásárolt szép, de ízetlen gyümölcsöket. Erre talán megoldást jelent, amit Kókai-Kunné dr. Szabó Ágnes a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője vázolt fel a „Jogi szabályozás és háttér az eredetvédelem és az oltalom kapcsán” című előadásában. Elmondta, hogy a régi jól bevált helyi fajták védetté tétele után a gyümölcstermesztést is különböző eszközökkel támogatnák a kiemelt termőterületeken.

A kertbarátok örültek ennek a hírnek, hiszen a budaörsi kertek termővé tételével, a szaktanácsadásokkal, a piac biztosításával egyre több egészséges, friss gyümölcs kerülhetne nem csak a kertbarátok asztalára. A budaörsi őszibarack, mint oltalomra érdemes fajtacsoportot a Budaörsi Gazdakör segítségével már szerepel a megyei értéktárban, de” további feladataink vannak a gyümölcsfák szaporításában, visszatelepítésében” – hangsúlyozta lapunknak Ágnes.

Ehhez a munkához a Budaörsi Borászok Egyesületének a képviseletében Párkányi Béla is felajánlotta a kertbarátoknak a segítő együttműködést.

A kertbarátok már szervezik az idei Nyitnikék programjukat, ami április 2-án hétfőn 17 órától lesz a Jókai Mór Művelődési Központban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.  (Cikkünk a tavalyiról: http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/multunk/20160326/nyitnikek-beszamolonk)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here