Könyvbemutató és fotókiállítás lesz a PostART-on az emberi jogok témájában

0
455

M E G H Í V Ó

A közelgő Emberi Jogok Világnapja alkalmából

Könyvbemutatót és KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓT tartunk Jean Ziegler, Leszbosz, Európa szégyene című könyv magyar kiadását illusztráló sajtófotók, illetve Wágner Csapó József „Röszke 2015: A bezárkózás” című fotóinak bemutatására.

A könyv szerzője, Jean Ziegler az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tanácsadója intézményes erőszakkal és az emberi jogok szisztematikus megsértésével vádolja az Európai Uniót.

A röszkei határzár képeit készítő Wágner Csapó József Budaörs lakója és nagy örömmel tart tárlatvezetést az érdeklődők számára a képek történetéről.

Helyszín: PostART Kulturális Színtér

2040 Budaörs Clementis László utca és Ébner György köz sarok

Időpont: 2021. november 17-én szerdán 16 óra 30 kezdéssel. A kiállítás november 29-ig tekinthető meg.

Mindenkit szeretettel várnak a kiállítás szervezői, a budaörsi

Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület tagjai és a Le Monde Diplomatique Magyar Kiadás szerkesztői.

„Az Égei-tenger szigeteinek túlzsúfolt táboraiban több tízezer menekült vesztegel. Kétharmaduk nő és gyermek. A táborok sértik a legalapvetőbb emberi jogokat: az egészséghez, a családhoz, a megfelelő lakhatáshoz való jogot.”

A legnagyobb tábor a nem egészen 1 négyzetkilométer területű, 18 ezer lakójú Moria Leszboszon. Valóban meghaladja a 450 milliós EU erejét, hogy emberhez méltó körülményeket biztosítson a hotspotokon, az érkezési befogadó állomásokon? Jean Ziegler, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szakértője szerint távolról sem. Elemzésében előre megfontolt, intézményes erőszakkal vádolja az EU-t.

Ma a hotspotok egy pontos stratégia szolgálatában állnak: az elrettentés és a terror szolgálatában. A cél: olyan rémületet gerjeszteni, hogy az üldözöttek letegyenek országuk elhagyásáról. Mivel az üldözöttek az „európai életforma ellenségei”, vagy ahogy a lengyel miniszterelnök mondta, „fenyegetést jelentenek a kontinens etnikai tisztaságára”, jobb, ha rettegnek a Leszboszon és más hotspotokon uralkodó életkörülményektől.

Jean Ziegler a jog és a szociológia doktora. Huszonnyolc éven át volt a svájci szövetségi parlament szociáldemokrata képviselője; az ő kezdeményezésére szállították le a választójog korhatárát húsz évről tizennyolcra.

2000 és 2008 között az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának élelmezésügyi különmegbízottja volt; itt szerzett tapasztalatait foglalja össze Destruction massíve. Géopolitique de la faim (Tömegpusztítás: az éhezés geopolitikája) című megrázó könyve. 2009 óta az ENSZ Ember Jogi Tanácsa tanácsadó bizottságának alelnöke.

Harminc könyv szerzője; magyarul megjelent művei: Vizsgálat egy minden gyanú felett álló ország ügyében (Kossuth, 1977) és A szégyen birodalma (Kairosz, 2009)

Razieh Gholami a háború elől menekült Afganisztánból Iránon és Törökországon keresztül Európába, a béke, a biztonság és az élhető jövő reményében. Férjével és két gyermekükkel az Égei-tengeren átkelve, életüket kockáztatva érkeztek Leszbosz szigetére 2018-ban. Két évet töltöttek Moria poklában, bizonytalan és embertelen körülmények között. Jelenleg Olaszországban, egy Nápoly melletti menekülttáborban élnek.

Az első borítón szereplő, a Túlélésben reménykedve című festményét a The Hope Project  műhelyében alkotta 2019-ben.

A biztonsághoz vezető út nehéz. Európa nem akar menekülteket. Azt hittük, biztonságba jutottunk, de Európa azt akarja, hogy tovább kínlódjunk, és vissza akar küldeni a veszélyek közé.”

Jean Ziegler könyve, Piróth Attila fordításában és a Théátre le Levain kiadásában jelent meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here