Könyvajánló: „Budaörs kertjei”

0
1078

„Budaörs kertjei – régen és most” címmel jelent meg 2018 végén egy olyan könyv, amit biztosan betesznek majd a gyűjteményükbe a városunk története és szépségei iránt érdeklődők.

Aki a korábbi, hasonló kiadványokhoz képest újdonságokra vágyik, annak a 155. oldaltól a hátulról előrefelé haladó olvasást ajánlom, ott találjuk ugyanis több budaörsi kertészet és néhány igen különleges magánkert leírását, képekkel. Így betekinthetünk egyebek között a 90 éves Krix Györgyhöz a Naphegyen, Vadas Árpádhoz és feleségéhez a Kő-hegyen. A  Szupp családhoz az Akácfa utcában, Ambrus András szívművészhez, Lakatos György fagottművész mediterrán kertjébe. Továbbá a Budaörsi Napló olvasói által jól ismert Lechner Judit biokertész birodalmába vagy a lapunkban zenészként szintén gyakran szereplő St. Martinhoz, azaz Szentmártoni Imréhez, aki azt írja, hogy „a mi kertünk nem szabályokra épül, az eklektika jegyében szépítjük”. Továbbá beléphetünk Nagy Sándor Lászlóné Ági, és Szaplonczay – Polgár Marianne egészen más-más jellegű növényei közé.

A kiadó a Magyar Történelmi Szalon, és a kötetet Szaplonczay Polgár Marianne szerkesztette és tervezte. A fő támogatók pedig Budaörs Város Önkormányzata, Az Észak-magyaroszági Német Önkormányzatok Szövetsége, a Jakob Bleyer Heimatmuseum a Budaörsi Kertbarátok dr. Lunzt Ottokár Köre, az EPC Nyomda illetve három kertészet. A múzeum támogatása szorosan kapcsolódik a tartalomhoz, hiszen a kiadvány első felében érdekes leírásokat találunk a régi Budaörsről és a régi budaörsi kertekről, az egykori itteni szőlőkultúráról és a híres budaörsi őszibarackról, visszaemlékezések alapján, helytörténeti adatokkal alátámasztva.

S ha már kert, a végén néhány praktikus növénygondozási ötletet is megosztanak az olvasókkal a kertbarátok.

A kötet könyvesbolti forgalomban nem kapható, de elérhető a Heimatmuseumban, a budaörsi városi könyvtárban és a kiadónál lehet megrendelni Szaplonczay Mariannenál: mszaplonczaypolgar@gmail.com vagy 06 23 428 333.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here