Kisfalviné Lauber Andrea: „Utcánként szeretném összehívni a lakókat és egyeztetni”

0
75

Október 1-től Kamaraerdő új képviselője

Kisfalviné Lauber Andrea (BFE) ha nem is nagy fölénnyel, de biztosan nyerte június 9-én az önkormányzati képviselői választást Kamaraerdőben és a Méhecske utca illetve a MÁV állomás környékén, ami Budaörs 10-es választókörzete. Már a bemutatkozásban elmondta, hogy az indulásra Wittinghoff Tamás polgármester kérte fel, mivel az immár nyugdíjas óvónő már gyermekkorában is abban a házban élt ebben a városrészben, ahol ma egyebek között a nyári gyermektáborait tartja. És bár korábban pártszínekben soha nem politizált, néhai férje Kisfalvi Péter mellett igencsak látta, hogy mivel jár itt a képviselői munka. A most megválasztott képviselők – az uniós szavazáshoz fél évvel előbbre hozott választások miatt – nem azonnal, csak ősszel, azaz október 1-től lépnek hivatalba. Így Andreával június közepén elsősorban arról beszélgettünk, miként készül fel az új feladatára a nyáron.

– Hogy élted meg június 9-én az eredményvárást?

Meglehetősen izgalmas volt, de végül is a javamra dőlt el az eredmény, aminek nagyon örültem. Majd tovább vártam, hogy miként alakul a többi BFE-s jelölt helyzete a városban a többi körzetben. Náluk még nagyobb volt a különbség a javukra, mint nálam Kamaraerdőben, de remélem, ha elkezdek dolgozni október 1-je után (és ez egy fontos dolog, hogy akkortól szól a mandátumunk, amit sajnos sokan nem tudnak és már most megállítanak, hogy mikor lesz meg ez meg az), azokat is meg tudom győzni a munkámmal, akik most nem rám szavaztak. De visszakérdeznék: mit lehetne tenni annak érdekében, hogy tájékozódjanak az emberek? Egyetértek azokkal, akik szerint a plakátok elcsúfítják a környezetet. De mi lenne a jobb megoldás?

– Nehéz kérdés. Sokan nem hajlandók internetezni, de már nem olvasnak hagyományos újságot sem, nem hallgatnak rádiót és nem néznek tévét, kiírják a postaládára, hogy nem kérnek szórólapot, és nem mennek el a meghirdetett személyes fórumokra sem…

Viszont ha történik valami, utána azt kérdezik: „De miért nem tudtam erről?” A választás másnapján azt mondta nekem valaki, hogy egyetlen gyalogátkelő helyet ígértem, mint program. Természetesen ez nem így van, érdemes visszanézni akár a tévében a vitaműsort.

A gyereknapi főzőversenyen két BFE-s képviselőtárssal, amit Kisfalvi Péter emlékére szervezett a Budaörs Rádió

– Elképzelhető-e, hogy újra induljon Kamaraerdőn a „sárgalap”, ahogy Török István a nyomtatott saját korábbi kiadványát nevezte és amit ő a kampányában megígért?

Nem tartom sem hatékonynak, sem környezetbarát megoldásnak. Amit viszont igen, hogy utcánként szeretném összehívni a lakókat és egyeztetni, hogy ők mit látnak és én mit látok problémának, amin lehet változtatni. És akik megadják ezeken az online elérhetőségeiket, azokat folyamatosan tudom majd tájékoztatni a fejleményekről.

– De ez egy kicsit ellentmondás, hiszen pont azt hangsúlyoztad, hogy van már kész programod, mégis most szeretnéd összegyűjteni a problémákat?

Nincs ellentmondás, mert ez egy folyamat. A programom nyilván a már korábban felmerült teendőkből állt össze, de ezek változnak, bővülnek, és minél több emberrel sikerül most már megválasztott képviselőként kapcsolatba kerülni, annál teljesebb lehet a lista. Nemcsak nagy dolgokra kell gondolni, mint ötletelésre, hanem például olyasmire, hogy miként lehet hasznosítani a buszjárat útvonalának a módosítása miatt funkciójukat vesztett kiépített buszmegállókban a padokat a Beregszászi utcában.

– A kampányod érdekes eleme volt egy videósorozat Kamaraerdő történetéről. Lesz ennek folytatása?

Igen, mert most keresett meg többek között Bánvölgyi Rozál, aki elsősorban az itteni egykori árvaház (később iskola, most bérlakás a Beregszászi utcában) történetét kutatja, és azt javasolta, hogy indítsunk egy „Kamara töri” internetes oldalt vagy csoportot, hogy ezek a cikkek, videók ne vesszenek el az egyéb hirdetmények között a már meglévő kamaraerdei oldalakon.

2023. januárban az oktatási fórumon

– Ez jó ötlet, ide mi is tudnánk majd nektek esetleg a lapunkban már korábban megjelent kamaraerdei írásokat feltenni, hiszen Rozál évekkel ezelőtt nálunk kezdte publikálni a kutatása eredményeit. És ha jól értettem, akkor ez is egy új közösségi oldal lenne, és egy másik oldalt, csoportot is tervezel az egyéb közéleti információknak?

Igen. A meglévő kamaraerdei csoportok adminisztrátorait ugyanis nem ismerem, az ő szempontjaik, szabályaik mások, mint enyém, ezért van szükség újra, ami hozzám köthető majd. Akár zárt csoport is lehet ez a fórum.

– És ahol még jobban számon is kérhetnek téged. Van-e egyébként a gyakran megtapasztalt tájékozatlanság mellett olyan, amit jó lenne helyre tenni?

Számos ilyen van, de ami hirtelen eszembe jutott, hogy többször számon kérték már rajtam, miért az utcán parkolok és nem belül a telkemen. Hát nem azért, hogy ezzel bárkit bosszantsak, hanem mert a lejtő felőli oldalon lakom, és ha kiállok, az autó orra kitakarja az alacsony embereket, köztük a gyerekeket. S mivel a szülők itt általában elengedik a járdán a gyerekeket, én nem szeretnék senkit elütni.

– A teljes programodon nem szeretnék most végig menni, de a buszfordulónál a zebrán kívül és a padok jobb kihasználása mellett mit emelnél ki?

Talán a játszótér bővítését, ott mosdó létesítését; a meglévő focipályákból az egyiket más sportágakra – például röplabdára – kellene átalakít; sok feladatot jelent a meglévő középületek karbantartása, ahol szükséges felújítása…

– A közösségi házat is?

Igen, ott az épületet szigetelni kellene. De az ott folyó tartalmi munkába, ahogy azt a kampányban is mondtam, nem szeretnék beleszólni. Kovácsné Lupás Adrienn a munkatársaival elsősorban a gyerekekre koncentrál, amit jónak tartok, hiszen a felnőtteknek magas színvonalú színház, művelődési ház, a PostART elérhető Budaörs óvárosi részén.

A tavaszi közösségi szemétszedésen

– Akár milyen kis közösségről legyen szó, mindig vannak érdekütközések. Ez esetben szerinted mi a képviselő dolga?

Bizony vannak! Nálunk például, amikor évekkel ezelőtt meghatározták, hogy merre haladjon a városi kisbusz, a Beregszászi utcában élők tiltakoztak ellene, így végül a Kismartonin jár. Csakhogy azóta rájöttek, hogy tényleg nem jár zajjal, nem szennyezi a levegőt és milyen jó lenne a ma már nagyobb gyerekeknek, ha ott szállhatnának fel az iskolába tartva. A képviselő dolga általánosságban szerintem az, hogy az adott ügyben szedjen össze minden információt, azt tegye elérhetővé, majd az alapján hallgasson meg minden véleményt, amihez minél több szempontot vessen fel, egyeztessen, de végül azt segítse megvalósulni, amit a többség szeretne. Ugyanez a válaszom arra is, ha a város egészének az érdeke kerülne összeütközésbe Kamaraerdőével. Egyeztetni kell a BFE frakcióban a többi képviselővel, de miután kialakult egy többségi álláspont, azt el kell fogadni.

– Most éppen mivel telnek a napjaid?

A gyerekeknek készítem elő a tábort, ágyakat és napozószékeket szereztem be, a játszórészeket frissítem fel, mert jönnek kisebbek és nagyobbak, akiknek szükségük van még ebéd után az alvásra és akiknek már nem. De ez természetesen nem a képviselőséggel kapcsolatos. Ami viszont igen, ahogy már említettem, hogy utcánként szeretnék a nyár folyamán és szeptemberben kis fórumokat tartani.

Kapcsolódó cikkünk: Választás 2024 – Két új képviselő lesz ősztől a budaörsi testületben – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here