Kis nyomozók a Csiki Pihenőkertben

0
1378

A gyerekeknek helyszínelniük és nyomozniuk is kell egy rejtélyes lopás ügyében, de az igazi élményt azért a valódi bűnüldözők társasága jelenti a ma záruló CSI táborban.

Augusztusban három hétig tart még a nyár a Csiki Pihenőkert jurtái és totemoszlopa között mindazok számára, akik időben biztosították helyüket, hiszen rég kikerült a megtelt tábla az idei táborokra. Ezen a héten sci-fi tábor van a Csillagok háborúja bűvöletében, az olasz konyha főzőtábora „Cuccina alla Mamma” (a mama konyhája) témakörben, filmes, rádiós és újságíró médiatábor, a CSI ihlette helyszínelő krimi tábor, valamint egészséges életmód és fitnesz tábor Csini Csajok Klubja elnevezéssel, a legkisebbeknek pedig Jégvarázs mesetábor.

Közelebbről a Budaörsi Rendőrkapitányság támogatásával megvalósuló nyomozós tábort emeljük most ki, mert talán ez kelti föl legjobban a figyelmet. A gyerekeknek helyszínelniük és nyomozniuk is kell, egy rejtélyes lopás ügyében, de az élményt azért mégiscsak a valódi bűnüldözők társasága jelenti. Rendőr- és helyszínelő kocsikat mutattak be „gazdáik”, a gyermekek közelről is megismerhettek egy közlekedési rendőrt és motorkerékpárját, szerdán pedig a rendőrkutyákat. A bemutató után a gyerekek kérdéseket tettek fel. Például, hogy mi történik a kutyákkal nyugdíjazásuk után? A kiképzője hazaviszi és biztosít neki szép kutyaéletet.  És milyen sérülést tud okozni a bemutatón szerepelt belga juhász, ha nincs védőfelszerelés azon, akit megharap? A fogai nemcsak a bőrt roncsolják, hanem az izmokat, inakat is, és akár csontot is törhet.

Délután a Budaörsi Rendőrkapitányságra látogattak a táborozók, ahol megtekinthették az előállító helyiséget (fogdát), a szagraktárt és a kábítószer kereső kutyákat. A Rex felügyelőn és a „Kutyám, Jerry Lee”-n kiművelődötteknek is újdonságként szolgált a befőttesüvegekbe zárt pelenkák hosszú sora, amelyek évekig megőrzik a szagmintákat. De válogatott bűnjeleket is tanulmányozhattak, többek között gumiabroncs nyomát gipszbe öntve, illetve olyan tárgyakat, amelyeket bűnelkövetésre használtak, például pajszer, erővágó. Nem maradt el a kötelező ujjlenyomat vétel sem.

Dr. Mester Edit táborvezető elmondta, hogy a gyerekek jól érzik magukat, hiszen a több mint ötven féle tábort az ő igényeikre szabottan szervezték meg ezen a nyáron is. Minden foglalkozást szakember vezet, mert a cél nem csak az, hogy a gyerekek felügyelet alatt legyenek a nyári vakáció idején, hanem hogy ezt az időt hasznosan töltsék, képességeiket fejlesztve, látásmódjukat szélesítve.

A jövő héten újrahasznosítással is foglalkozó Zöld Béka ökotábor, haladók informatikai tábora, repülőgép és egyéb járművek modellező tábora és cukrásztábor lesz, az óvodáskorúaknak pedig mozgásfejlesztő „Csimpaszkodó” tábor. Az utolsó héten apacs indiántábor jön Winnetou-val és az Ezüst-tó kincsével, ehhez igazodik a legkisebbek „Pocahontas és a 10 kicsi indián” vadnyugati tábora, továbbá tűzzománc és Tiffany üveg iparművészeti tábor, varrással egybekötött divattervező tábor és az Utazó Planetáriummal gazdagított csillagász tábor fér majd meg egymás mellett a Csiki Pihenőkert árnyas fái alatt.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/a-negyedik-het-utan-a-csiki-taborokban/

Fotók: Petőházi Emese