Kiállítás a Zichy Majorban

0
695

Fővárosi építészeti ötletekből nyílit kiállítás tegnap késő délután a 2040 Budaörsi Építész Egyesület szervezésében a felújított Zichy Majorban, a KÖZ/TÉR HÓNAP rendezvénysorozat keretében, ami április 30-ig látható.

„Nagyon fontos egy-egy település életében, hogy milyen konszenzus alapján lehet megálmodni egy várost” – nyitotta meg a rendhagyó építészeti kiállítást Vágó Csaba polgármesteri kabinetvezető. Kiemelte, hogy Budaörsön ez a rendszer többé-kevésbé jól működik, hiszen a lakossági felmérés alapján a megkérdezett budaörsiek 97-98%-a válaszolta azt, hogy nagyon szeretnek itt élni és nem szándékoznak elköltözni. Hozzátette azt is: célunk, hogy  „tovább színesítsük Budaörsöt, ami már most is egy sokszínű város.”

„Egész Budaörsről lenne jó együtt gondolkodnunk” – csatlakozott Csík Edina főépítész az előtte szólóhoz. Kifejtette, hogy tervezésre, együttgondolkodásra hívják fel a városlakókat, mert a helyi közösségnek benne kell lennie a tervezési a folyamatban, hiszen ők fogják majd használni az így létrejövő létesítményeket. Az újabb (hiszen a 2030 Tervezzünk együtt várost! https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/varoshaza/elkeszult-az-uj-honlap-2030tavlatok-budaors-hu néhány hónapja zárult le) játékos együttgondolkodás szabályait rögzítő felhívást jövő héten jelentetik meg.

A TÉR-KÖZ városrehabilitációs pályázatot 2013-ban hirdette meg Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala. Célja a főváros közösségi tereinek fejlesztése, valamint a közterek minőségi megújítása és a közösségi célú rehabilitációs fejlesztési programok megvalósítása.

Az induló projektek társadalmi támogatottsága különösen fontos, így az alulról kezdeményezett, a városhasználói szándékokból táplálkozó fejlesztésekre fókuszálnak. Határozott szándékuk, hogy javítsák a városi élet minőségét, és a használaton kívüli, rossz helyzetű, kihasználatlan terek életre keljenek. A támogatások odaítéléséről még 2013 szeptemberében döntött a fővárosi Kkzgyűlés, ám a beérkezett pályaművek nyilvános bemutatására akkor nem került sor. A budaörsi kiállítás most a pályaműveket, projektjavaslatokat a főváros szakmai értékelésével együtt mutatja be, így láthatók és végigkövethetők a pályázat felvetéseire tett különféle válaszok. A pályázatra összesen 61 pályamű érkezett be, amelyből 29 nyertes projekt született, amelyek jelenleg a tervezés szakaszában vannak és megvalósításukra várnak. Az eredményekről és a tapasztalatokról Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze és Deák Krisztina Erzsébet, a Városmegújító Csoport vezetője tartott vetített előadást a tegnapi budaörsi kiállításmegnyitón.

A kiállítás tehát április 30-áig tekinthető meg a Zichy Majorban (Budaörs, Clementis László utca 22.).