Ki fogja megnyerni a 2022-es foci világbajnokságot?

0
73

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság a 22. vb a sorban. A helyszín Katar, így a helyi időjárási viszonyok miatt egy kicsit eltérő időpontban kerül megrendezésre november 20. és december 18. között. A rendezés jogáról még 2010-ben döntöttek. De vajon ki lesz a befutó? Lesz, aki új oldalát mutatja be, esetleg olyan ország diadalmaskodik, aki korábban már megnyerte a vb-t?

A 2022-es foci világbajnokság

Katarban először kerül megrendezésre egy ekkora esemény. A világbajnokság a selejtezőkkel együtt a FIFA-hoz tartozik, ezáltal az ő szabályaikat alkalmazzák benne. Maga az ország sem volt jelen sosem labdarúgó-világbajnokságon, ráadásul ez az első alkalom, hogy arab ország tart valamilyen vb-t és 2002 óta az első, ami Ázsiában kerül megrendezésre. Emellett ez lesz az utolsó olyan foci világbajnokság, ahol 32 csapat van jelen, hiszen 2026-tól 48-ra emelkedik a résztvevők száma. A nyitó mérkőzésen Katarnak és Ecuadornak szurkolhattunk, a döntőre pedig december 18-ig kell várnunk. A címvédők a franciák, de egyelőre nem tudni, hogy mire számíthatunk tőlük.

Ebben az évben is biztos, hogy sokan megpróbálnak majd fogadni arra, hogy melyik focicsapat viheti haza a kupát – az ilyen oldalaknál persze a regisztrációs feltételek eltérhetnek egymástól. Mások pedig inkább közösségi programot csinálnak majd a VB-ből, ilyenkor pedig nagyon központi helyszín lesz a lakás nappalijából.

Mire számíthatunk Katarban?

Hazánknak nagy szerencséje volt, hiszen az időeltolódás mindössze +2 óra, így nem kell se korán kelni, se későn feküdni. Katar a legkisebb ország, amely valaha vb-t rendezett, ezzel pedig megelőzték az 1954-es esemény házigazdáját, Svájcot. Az viszont biztos, hogy a selejtezők során kiderült, kik vehetnek részt az idei versenyen.

Franciaország szintén ott van, akik ugye meg szeretnék védeni a címüket, de a 32 országból 24 ott volt a négy évvel ezelőtt megrendezésre került orosz világbajnokságon is. Ebből azért látszik, hogy melyek az erős régiók, kik azok, akikkel mindenképpen számolni kell idén. Hollandia, Ghána, Ecuador, valamint az USA egy vb-t kihagyva térnek vissza, hogy ismét harcba szálljanak. Hatalmas siker volt viszont a kanadaiaké, hiszen 36 év után először tudtak kijutni a rendezvényre.

Meglepetés volt, hogy az olaszok nincsenek ott, viszont mind Németország, mind Portugália, mind Argentína, mind Anglia, mind Spanyolország ott van a legjobbak között. Bár ezek a nevek talán senkit nem lepnek meg igazán. Ott vannak továbbá a horvátok, a lengyelek, az ausztrálok és a lengyelek, nem beszélve Costa Ricáról, akik szintén kiutazhattak Katarba.

Kik az esélyesek?

Négy évvel ezelőtt ugye a franciák diadalmaskodtak, így nem árt számolni velük idén is, hiszen 2022-ben ugyanúgy ott lehetnek a legjobbak között. Nem írhatóak le azonban a spanyolok és a portugálok sem, hiszen általában ott vannak a legjobbak között az argentin és a brazil válogatottal együtt.

8 csoport van, amelyek közül a legjobbak kerülhetnek be az első nyolcba, a végső meccsen pedig ezek közül kettő mérettetheti meg magát. Idén azonban nagy lesz a küzdelem, hiszen minden nagyobb ország, amely favoritnak számít, ott lesz az eseményen. Kérdés, hogy a címvédő képes lesz-e idén is nyerni, hiszen ez sosem volt könnyű feladat. Erre 1962-ben volt utoljára példa a brazilok esetében, így nagy szó lenne, ha ez ennyi év után ismét megtörténne. Mondhatni hagyomány, hogy a címvédő gyengén szerepel a soron következő vb-n. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy franciák ne tennének meg mindent annak érdekében, hogy ott legyenek a legjobb kettő között.

A legnagyobb esélyes azonban Argentína, akik nem először nyernék meg a foci világbajnokságot. A Bajnokok Kupájában ugyanis simán verték az olaszokat, akik ezáltal ott sem lehetnek Katarban. A csapat középpályása és a csatárok is remek formában vannak, amit alátámasztott az előbb említett nyertes meccs is. Viszont nem árt számolni azzal, hogy az angolok már négy évvel ezelőtt is ott voltak az elődöntőben, 2021-ben az EB-n pedig döntősök voltak. Ezáltal komoly esélyük van arra, hogy 56 év után ismét sikert arathassanak.

A korábbi szavazások alapján mindenképpen a két dél-amerikai ország közül az egyik lesz a befutó. Erre persze semmi garancia, de korábban is sikert arattak ezek a kalkulációk, így valószínűleg idén is olyan győztest avatunk, akire rengeteg szavazat érkezett. Nem írhatjuk el azonban egyetlen másik országot sem, hiszen mindig vannak meglepetések, főleg a világbajnokságokon. Minden kiderül a december 18-án rendezett döntőn, ahol a két legjobb mérkőzik meg egymással.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here