Ketyegő árbomba az ingatlanpiacon

0
848

Az ingatlanpiaci kilátások tetőzésén már  egy évvel túl vagyunk, de még a jelenlegi várakozások is derűlátóak – áll a GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexe  alapján készült tanulmányban.

Lakáspiac: a divatos helyeken nem áll le az áremelkedés

Ugyan 2017 eddig eltelt részében nem nőtt a lakáspiaci forgalom az előző évhez képest (sőt, valójában enyhén csökkent), a divatos lokációk esetében fennmaradt az erőteljes pörgés, ami az árak folyamatos emelkedését is magával hozza. A – jó helyen lévő – lakás, mint befektetési célpont továbbra is komoly vonzerőt gyakorol, hiszen az alacsony kamatok korában alig lehet ésszerű és nem túl kockázatos pénzügyi instrumentumokat találni. A jelen felmérés során a lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) értéke a fővárost illetően csaknem 2, az ország egészét illetően 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 7, az országos 9 ponttal került lejjebb. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és Nyugat-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőttihez képest kissé romlottak. A keleti régióban ugyanakkor némi pozitív változás volt érezhető.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest nem sokat változtak. Az előző negyedévhez képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 16 százalékpontos a növekedés, a valószínű szándékú körben 12 százalékpontos csökkenés következett be. Így összességében enyhe visszaesés volt regisztrálható. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása csökkent valamelyest az egy negyedévvel ezelőttihez képest.

A használt lakások várható áremelkedési ütemére vonatkozó várakozások Budapesten összességében emelkedtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest (2,5-ről 4,3%-ra). A divatos lokációk esetében akár 6-8%-os további áremelkedés is elképzelhető a következő 12 hónapban. A keleti régióban 1% alatti, a nyugati országrészben 2,5%-os várható emelkedés valószínű. Az új építésű lakások árai esetében 4-7%-os áremelkedésre lehet számítani.

 

Nem panel társasházi lakások  
Budai zöldövezet 8 (3)
Egyéb Buda 6 (3)
Pesti belváros 5 (4)
Pesti zöldövezet 6 (3)
Egyéb Pest 4 (2)
Panellakások – Észak-Pest 2 (2)
Panellakások – Dél-Pest 1,5 (1,5)
Panellakások – Buda 4 (2,5)
Családi házak – Pest 2 (3)
Családi házak – Buda 4 (1,5)
Budapest összesen 4,3 (2,5)

Zárójelben az előző – 2017. júliusi – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések

Építési telek: veszik, mint a cukrot

A telekpiaci kilátások az elmúlt két évben jelentős stabilitást mutattak. 2016 első negyedéve óta csak kisebb hullámzás érezhető, a jelen felmérés során éppen némi javulás: a telekpiaci indexek értéke a fővárosra és az egész országra vonatkozóan is 6-6 ponttal emelkedett. Az építési telkek ára várhatóan 5-10%-kal nőhet a következő egy évben, a leggyorsabb növekedés a fővárosi agglomerációban várható.

 

Irodapiac: fővárosi elbizonytalanodás

A fővárosi irodapiacon a bérlői aktivitás emelkedőben van. Tavaly és idén a belépő kapacitások nagysága a korábbinál jóval magasabb, így a kínálat is növekszik. E kétfajta hatás eredőjeként a kihasználtság lényegében stagnál. Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén az egy negyedévvel ezelőtti 87-ről 86%-ra csökkent. Kelet-Magyarországon a júliusban mért 78%-os kihasználtság októberre 80%-ra nőtt, míg Nyugat-Magyarországon változatlanul 85% e mutató értéke. A GKI fővárosi irodapiaci indexe 6 ponttal csökkent, az országos csak hibahatáron belül (azaz kevesebb, mint 1 ponttal) romlott az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Éves összevetésben Budapesten 3 pontos csökkenés, az ország egészében 8 pontos emelkedés következett be. Az irodabérleti díjaknál vidéken a stagnálásra számítók, de ezen belül Nyugat-Magyarországon az emelkedést előre vetítők vannak többségben. Budapesten és környékén valamint a nyugati országrészben akár 5%-os díjemelkedés is megvalósulhat a következő egy évben.

Üzlethelyiség-piac: javuló kilátások

A kereskedelmi ingatlanpiacon egyértelműen nőtt a derűlátás: a jelen felmérés során az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra és az ország egészére vonatkozóan is 3-3 ponttal emelkedett. Az egy évvel ezelőtti szintet az előbbi jelzőszám 1, az utóbbi 11 ponttal haladja meg. A bérleti díjak esetében továbbra is inkább csak Budapesten és környékén lehet érdemi növekedésre számítani (4-5%-osra).

Raktárpiac: folytatódó negatív trend

A kihasználtság az egy negyedévvel ezelőttihez képest alig változott: a fővárosi agglomerációban jelenleg 84-ről 85%-ra, a nyugati országrészben 84-ről 83%-ra, a keleti régióban pedig 82-ről 80%-ra. A raktárpiaci indexek 2017 októberében a korábbinál kissé alacsony derűlátást jeleznek. A fővárosra vonatkozó index 2, míg az ország egészére vonatkozó 4 ponttal csökkent az előző felméréshez képest. Éves összevetésben az előbbi 7, az utóbbi 4 pontos visszaesést jelez. A válaszadók többsége vidéken stagnáló, Budapesten és környékén emelkedő értékesítési árakra számít a következő 12 hónapban. A bérleti díjaknál is hasonló a helyzet, csak a fővárosban és környékén várnak érdemi díjemelkedést (8% körülit).

 

  Budapest Kelet-Magyarország Nyugat-Magyarország Országos átlag
Használt lakás 4,3 (2,5) 0,7 (2,3) 2,5 (2) 2,5 (2,3)
Új lakás 4 (6) 5 (4) 7 (6) 5 (5)
Iroda 6 (3) 2 (2) 5 (1) 5 (2)
Üzlethelyiség 4 (4) 1 (1) 5 (1,5) 3,3 (2,2)
Raktár 7 (3) 0 (4) 2 (4) 3 (3,7)
Építési telek 10 (7) 5 (6) 7 (6) 7,3 (6,3)

Zárójelben az előző – 2017. júliusi – felmérés adatai.

(A GKI 2006 óta negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen megkérdezés során 101 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1325 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.)

Forrás: sajtóanyag

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here