Két új háziorvos Budaörsön

0
7203

Két új háziorvos kezdi meg munkáját Budaörsön december 1-jétől. Dr. Gömöry Anna a Kossuth Lajos utca 9-ben a közelmúltban elhunyt dr. Réfi Péter praxisát veszi át, dr. Szimándli Vera pedig a 7. számú felnőtt háziorvosi körzetben dr. Legeza Mária praxisát vette meg.

 

Dr. Gömöry Anna: “Szeretném, hogy a betegek kellő időben, minimális várakozás után bőséges odafigyelést, magas szintű ellátást és szeretetet kapjanak”

Van-e már korábbról budaörsi kötődése?  – kérdeztük először dr. Gömöry Annát.

  • Budapesten születtem és éltem gyerekként pedagógus szüleimmel és testvéreimmel. 2004-ben férjemmel Gyermelyen építkeztünk azzal a szándékkal, hogy 4 gyermekünk vidéki, nyugalmas környezetben, a természethez közeli életet éljen. Amikor legidősebb fiunk és lányunk továbbtanulását tervezgettük, akkor döntöttünk úgy – immár 3 évvel ezelőtt -, hogy ha sikerül felvételt nyerniük a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumba, akkor szakítunk a vidéki élettel, remélve, hogy így megkímélhetjük őket a hosszadalmas utazásoktól, ugyanakkor kamaszként belekóstolhatnak akár önállóan is a városi életbe. Mindkét gyerek bekerült a budaörsi gimnáziumba, így az iskolakezdésre sikerült is beköltöznünk. Emellett férjem unokatestvérének családja és nagybátyja is budaörsi lakos. Szeretünk nagyon itt élni, nagycsaládosként mindig úgy emlegetem Budaörsöt, mint egy barátságos, ugyanakkor könnyen élhető várost, ahol a természet karnyújtásnyira van. Átmenet vidék és nagyváros között.
  • Szakmai pályafutása és céljai? 
  • Miután a Semmelweis egyetemet kiváló eredménnyel elvégeztem, a gyermekorvosi szakképzésbe léptem, majd hamarosan sorban születtek a gyermekeink. A gyerekek mellett otthon töltött évek alatt jogi szakokleveles orvosi diplomát, valamint homeopátiás orvosi diplomát szereztem. Ezután kivételes élmény következett, amit férjemnek, Tamásnak köszönhetünk. Két évet egy kis, közel 4000 fős Karib-szigeten éltünk, ahol párom nyújtotta egymagában a helyiek sebészeti ellátását. Ebben az időszakban én a gyerekek angol és magyar tanulmányait segítettem. Tavaly Tamás ismét visszatért és az évszázad legnagyobb hurrikánját kellett átélnie, amiről nem sokkal később könyv is megjelent. Aztán rövid ideig Tatabányán az ÁNTSZ-nél dolgoztam, járványügyi osztályvezető, majd járási tiszti főorvos voltam, végül a háziorvosi szakképzésbe léptem. A gyakorlati képzés során ismerkedtem meg dr. Réfi Péterrel, hamarosan be is álltam a praxisba helyettesíteni. Megtisztelő, hogy én vehetem át e körzet betegeit 2018. december 1-től. Szeretek itt dolgozni, kiváló, segítő asszisztensem, munkatársaim vannak.
  • Annyi érdekes dolgot tudtunk meg, hogy ezekre szeretnék majd visszatérni egy hosszabb interjú keretében. Most itt csak annyit, hogy mi most az ön számára a legfontosabb?
  • Nem is a munkám, hanem inkább életem során a fő célom a mérleg ügyes egyensúlyban tartása. Munka és család harmonikus egymás melletti képviselete. Háziorvosként szeretnék jó példával szolgálni betegeim felé, értem itt az egészségmegőrzés (helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás) területét, hisz szerintem csak így lehetünk hiteles orvosok. Sok apró kis célom van, szeretném, hogy a betegek kellő időben, minimális várakozás után bőséges odafigyelést, magas szintű ellátást és szeretetet kapjanak, eközben orvosi tudásom frissességét is igyekszem megtartani. Tervezek a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakmai kiegészítő készségeket is elsajátítani.
  • Végül megosztana velünk egy érdekes történetet a rendelőből?
  • Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, hisz  folyamatos betegpörgés van, és minden történet különleges és egyedi. Azt azonban mindenképpen el szeretném  mondani, hogy nagyon sokat jelent nekem ha segíthetek, és tölt, energiát ad,  ha látom, hogy a betegeim hálásak. De kicsit keresgélve, szakmailag talán az egyik legkülönlegesebb a következő eset volt: az egyik kezdeti, háziorvosi ügyeleti napomon egy fiatal nőbeteg sétált be a rendelőbe a hasát fogva, mondván, hogy nagyon fáj. A szokásos alapvető szakmai kérdések feltevése közben gyanúsan nagy pocakocska kandikált ki a görnyedő és lefeküdni sem hajlandó, jajgató beteg kabátja alól. Feltett kérdésemre, hogy nem terhes-e, a válasz nemleges volt. Az eléggé nehézkes betegvizsgálat elég gyorsan egyértelművé tette, hogy a hölgynek szülési fájdalmai vannak, ezért gyorsan mentőt hívtam, azonban a kisbaba úgy döntött, a rendelőnket lepi meg megszületésével. Szerencsére egy teljesen egészséges kislány született, s kisbabát és édesanyját is sikerült stabil állapotban átadni a mentőnek. Egy szülész-nőgyógyász számára ugyan ez mindennapi eset, de úgy gondolom, mi háziorvosok ma már viszonylag ritkán botlunk ebbe a kivételes helyzetbe.

Dr. Szimándli Vera:  “Az egészséggel kapcsolatos oktatást rendkívül fontosnak tartom”

Egyik legfontosabb feladatomnak tartom a prevenciót” – mondta lapunk kérdéseire válaszolva dr. Szimándli Vera. „Szorgalmazok mindent, ami az egészségünk megtartásához segít. A páciensek egészséggel kapcsolatos oktatását (például az egészséges életmódról, a szűrések jelentőségéről, az oltások előnyeiről) rendkívül fontosnak tartom. Biatorbágyon élek mérnök férjemmel és 15 hónapos kislányunkkal. 32 éves vagyok. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, egy kis faluból származom. A miskolci gimnáziumi éveket követően a Debreceni Egyetem Általánosorvosi Karán szereztem diplomát 2012-ben, summa cum laude minősítéssel. Ezt követően a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékére nyertem felvételt a háziorvosi rezidensképzésbe. Ekkor kerültem praxisgyakorlatra Biatorbágyra. Nekem és a férjemnek is nagyon megtetszett ez a város és vidéke, ezért rövidesen ide költöztünk. A rezidensképzés ideje alatt dolgoztam a biatorbágyi ügyeleten, 1,5 évig a tatabányai Szent Borbála Kórház Sürgősségi Osztályán. 2016-ban szakvizsgáztam háziorvostanból, kiváló minősítéssel. Ezt követően háziorvos helyettesítést vállaltam Biatorbágyon és dr. Rück Katalin budaörsi háziorvos főorvosasszony mellett, kislányom születéséig.  Asszisztensnőm Heiszlerné Kovács Eszter lesz. Ő budaörsi lakos, nagyon kedves, segítőkész, több éves körzetiápolói tapasztalattal. Ám továbbra is találkozhatnak Legeza doktornővel, aki minden héten csütörtökön fog rendelni.”