Két budaörsi háziorvos a koronavírus elleni oltásról

0
100

Dr. Janoczkó Márton, budaörsi háziorvost a Buda Környéki Televízió munkatársa kérdezgette a koronavírus elleni oltásról, dr. Ritter Gergelyt pedig a Budaörsi Napló. Mindkettőjükben elég nagy a bizonytalanság és egyelőre kevés embernek tudták beadni a vakcinát.

A koronavírus miatt a háziorvosok feladatai megnövekedtek, több a papírmunka, így időt és energiát emészt fel és nagyon sok szervezést igényel – mondta dr. Janoczkó Márton budaörsi háziorvos a Buda Környéki Televíziónak adott interjúban. Már felmerült a hétvégi munkavégzés lehetősége is – tette hozzá -, bár ezért pluszjuttatást nem kapnának az orvosok.
A harmadik hullám már itt van (erről ITT írtunk), de nem kezdődött még el a tömeges oltás. A budaörsi háziorvos is még csak két ampullát oltott, azaz húsz embert. Az oltásokat a rendelési idő utáni 1,5-2 órányi időben van lehetősége beadni, így egy alkalommal tíz embert képesek beoltani úgy, hogy a biztonsági előírásokat be tudják tartani.
A háziorvos elmesélte, hogy zajlik az oltás. A páciensnek mindenképpen regisztrálnia kell elektronikusan vagy postai úton, mert csak ezzel kerülnek be egy folyamatosan frissülő központi nyilvántartásba, ami életkor és krónikus betegségek alapján rangsorolja őket. Ebből kap listát a háziorvos a saját betegeiről, és ha vakcina érkezik hozzá, ez alapján fogja értesíteni a kiválasztott oltandó személyeket. Azt kéri a doktor úr, hogy feleslegesen ne érdeklődjenek nála a vakcinával és a listával kapcsolatban, mert ő sem tudja megmondani, hogy ki hányadik és mikor kerül sorra, a sok telefon azonban teljesen felborítja a rendelési időt, és azok sem tudják őket elérni, akik betegek vagy receptet szeretnének felíratni, és így feszültségek alakulnak ki. De Janoczkó Márton hangsúlyozta, hogy mindenkit időben fognak értesíteni.
A riportból az is kiderült, hogy központi rendszer alapján értesítik az orvosokat arról is, ha vakcina szállítmány érkezik, és két lehetőségük van az oltóanyag átvételére, vagy személyesen elmennek érte, vagy kiszállítják nekik. Ha ez megtörtént, akkor értesítik tehát az oltandó személyeket, elmondják, hogy milyen típusú vakcina érkezett, majd, ha a páciensnek ez megfelel, egyeztetnek egy időpontot az oltás beadására. Az oltás beadása előtt a betegek kartonját átnézik és kikérdezik egy protokoll alapján. Ha mindent megfelelőnek találtak az oltáshoz, egy hozzájárulási nyilatkozatot kell a betegnek aláírnia és ezután kaphatja meg az oltást.
Milyen esetben nem adható be az oltás? Három szempont van: ha a beteg koronavírusos tüneteket produkál, ha három hónapon belül átesett a víruson, illetve ha nem írja alá a hozzájárulási nyilatkozatot.
Mitől és meddig véd a koronavírus oltás? Erre a doktor úr sem tudott válaszolni, hiszen, mint mondta, egy új vírusról beszélünk, pontos információk nincsenek, így arról sem, hogy mennyi ideig véd az oltás. Amit ismerünk, hogy nem feltétlen ad teljes biztonságot, de a súlyos szövődményektől meg fog védeni.
A háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy az influenza elleni oltás semmilyen formában nem véd a koronavírustól, hiszen az egy teljesen másfajta betegség. Emellett beszélt még arról, hogy aki átesett a koronavíruson, az sem feltétlen lesz védett a vírussal szemben. És bár erről is egymásnak ellentmondó híreket hallani, a budaörsi háziorvos szerint az oltás nem választható, mert nem ilyen gazdag a készlet. (De tegyük hozzá: meg lehet tagadni a felkínált vakcina beadását! – a szerk.) Végül kiderült, hogy dr. Janoczkó Márton még nem adatta be magának az oltást, mert bár az egészségügyben dolgozók kapták meg az elsők között, ő a közelmúltban átesett a víruson és kialakultak a szervezetében az antitestek.

Kapcsolódó cikkünk ITT olvasható, melyben a budaörsi háziorvosok közül a Budaörsi Napló dr. Ritter Gergelynél érdeklődött, aki elmondta, hogy ahogy az országban másutt, Budaörsön is megkezdődött az oltások beadása, de abból tudnak dolgozni, amit kapnak. Ő például először egy ampulla Modernát kapott, amivel a listáról kiválasztott időseket oltották be, tíz embert. Majd kétszer egy ampulla AstraZenecával a 60 év alatti, egyéb betegséggel rendelkezőket. Továbbá Törökbálintra az oltópontra küldhetek először 8 majd 6 idős embert Pfizer vakcinára és 4 embert Szputnyikra. Egyebek között azt is megírtuk, hogy a budaörsi egészségügyi központ elvileg ki van jelölve oltópontnak, de egyelőre még nem vették igénybe. Továbbá, hogy az itt dolgozók már megkapták január közepén és február elején a vakcinát, de hogy hányan éltek a lehetőséggel, arról azért nincs adat, mert több orvosnak nem ez a fő munkahelye.

Lejegyezte: Parrag Zsófia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here