Készüljön biztonságban az ünnepekre!

0
645

Az ünnepek közeledtével a bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, így a különböző bevásárló- és üzletközpontokban, alkalmi kirakodóvásárok helyszínén, a piacokon, valamint az egyéb, nagy tömegeket vonzó helyszíneken nagyobb eséllyel válhatunk tolvaj célpontjává. A Budaörsi Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne váljanak bűncselekmény áldozatává.

Zsúfolt helyeken táskájukat tartsák bezárva, lehetőség szerint használjanak a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. A karjukkal öleljék át táskájukat, semmiképpen ne tegyék könnyelműen a hátukra, oldalukra! Lehetőség szerint utazás vagy várakozás során kerüljék a tömeget! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet azzal, hogy tömegközlekedési eszközön például a tárcájukból pénzt vesznek ki vagy a nagy értékű mobiltelefonjukat, tabletjüket látványosan használják, mert miután azt elteszik, megmutatják a pontos helyét az Önöket figyelő bűnözőknek!

Ha tömegközlekedési eszközön, vagy bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – például néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik vagy valaki elájul – az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékekre még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó figyelmetlenségét, a zűrzavart. Ha felmerül a gyanú, hogy a bevásárlóhelyen vagy tömegközlekedési eszközön zsebtolvajok tevékenykednek, jelezzék az ott lévő biztonsági szolgálat tagjainak, illetőleg a jármű vezetőjének, és kérdezzék meg, hogy nem utazik-e rendőr a járművön. Amennyiben szükséges, hívják a rendőrséget!

Távolabbi utazásaik alkalmával fokozottan vigyázzanak, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon előfordulhatnak csomaglopások. Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket!

Tömegközlekedési eszközökre való le- és felszálláskor ügyeljenek a táskáikra, ne bízzák azokat idegen emberekre! Lopás esetén azonnal értesítsék a jegykezelőt vagy a buszvezetőt és a rendőrséget!