Kertbarátok Napja Budaörsön

0
697

Nagy Sándor Lászlóné Nyíri Ágnes, a Kertészek és Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körének tagja az ötletgazdája annak, hogy létezzen Kertbarátok Napja, s javasolta, ez legyen július utolsó szerdája. Ebből az alkalomból tegnap délután a Kertbarátok, a Kertvarázslók és más érdeklődők összegyűltek Ági néninél a Széchenyi utcában, ahol a kert megtekintésén kívül szíves vendéglátásban és szakmai beszélgetésen vettek részt.

Július utolsó szerdája lesz ezentúl a Kertbarátok Napja – legalábbis a budaörsi kertbarátoké. Nagyné Nyíri Ágnes hiába kereste ugyanis a Kertbarátok Világnapját az interneten, ilyen nem létezik, csak Angliában tartanak kertésznapot, ezért kezdeményezte, hogy Budaörsön ezentúl minden évben ünnepeljék meg a kertészkedést. (Csak Meztelen Kertészkedés Világnapja létezik, de ez nem illik a budaörsi kertbarátok értékrendjébe.)

A Széchenyi utcában délután öt órától tárt kapu várta az érdeklődőket. A Jókai Mór Művelődési Ház képviseletében jelen volt Simon Erika és Kőporosy Borbála, mert a kultúrháznak a karantén ideje alatt keletkezett kertészeti témájú csoportja, a Kertvarázslók. A Kertészek és Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körének is van Facebook oldala, a Budaörsi Kertbarátok Köre, ezeken keresztül bárki fordulhat kertműveléssel kapcsolatban tanácsért. Székelyné Szatmári Csilla környezetvédelmi ügyintéző pedig a városháza nevében érkezett.

 

Nagyné Nyíri Ágnes, a rendezvény szervezője és házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket. Ezen az első budaörsi Kertbarátok Napján ő felajánlotta három veteményes ágyását művelésre olyanok számára, akiknek nincs lehetőségük otthon kertészkedésre. Ezeket az ágyások szeptembertől gondozhatja majd használója. Hozzátette, ezt a sajátságos „közösségi kert” rendszert is ki lehetne terjeszteni egész Budaörsre, hogy aki kora vagy egészségi állapota miatt már nem tudja az egész területét megművelni, annak se verje fel a gyom a kertjét, ha volnának, akik szívesen kertészkednének benne.

A rövid bevezető után Ági néni végigvezette a közel másfél tucat látogatót gazdag kertjében, melyet látva könnyen érthetővé válik, milyen mennyiség és minőség az, amit a gazdasszony még a piacra is ki tud vinni. Az előkert a színes virágoké, míg hátul az őszibarack, ringló, szilva, füge és cseresznyefák adják változatosságát a kertnek, az enyhén lejtős terepen a veteményesek teraszai kísérik az utat a túlsó végen álló baromfiudvarhoz. Az állatok szerepe szorosan kapcsolódik a növényekhez: a tyúktrágya segíti tápanyag ellátásukat, míg a kacsák a meztelen csigákat falják fel az ágyásokból.

 

A hagyományos ágyásokon kívül van néhány magaságyás is. Mindkét típusú veteményes telve van különböző zöldségnövénnyel. A paradicsomon, karalábén, céklán kívül van még ott mángold, rebarbara, torma, sárgadinnye is és ez még nem a teljes választék. Leginkább a fehér padlizsánnak jártak csodájára, amit látva rögtön megérti az ember, miért hívják ezt a növényt tojásgyümölcsnek.

A bemutató séta után a teraszon várta a látogatókat a terülj asztalkám, a beharangozott zsíroskenyér mellett sok zöldség, ezen kívül rengeteg sütemény biztosította, hogy senki ne maradjon éhes a túra után. Tartalmasan telt tehát az első budaörsi Kertbarátok Napja, aki ott volt, nem bánta meg.

 

 

 

 

Hasonló cikkünk kertészkedés témában: https://budaorsinaplo.hu/ilyen-volt-az-idei-seta-a-budaorsi-biokertben/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here