Kell-e nekünk Bauhaus?

0
3076

Dunakeszi, Maglód és Szigetszentmiklós után a negyedik magyarországi BAUHAUS szakáruház Budaörsön nyílhat meg 2019-ben, ha a lakossági tiltakozásokkal nem tántorítjuk el a német beruházót.

Korábbi cikkünkből kiderült, hogy a nálunk is igen kedvelt német áruházlánc, illetve a beruházók az építéssel párhuzamosan számos közcélú fejlesztést is megvalósítanának. Ennek ellenére a tervezett építkezés környékén élők nem fogadják egyöntetűen jó szívvel, sőt, többen aláírásokat gyűjtenek ellene, illetve még többen tiltakoznak a területen létrejött erdős rész tervezett kivágása miatt.

A befektető valószínűleg ezért is hirdetett meg szeptember 10-re egy családi napot, ahol – tudomásunk szerint a budaörsi önkormányzat kifejezett kérésére – lesz egy információs sátor is. Bár a kialakult vitában a beruházást ellenzők éppen azzal vádolják a város vezetését, hogy a már jóval korábban felröppent információkat, hogy ide egy Bauhaus áruház épül, akkor, tehát egy évvel ezelőtt még „légből kapottnak” nevezték.

Hol lesz a tervezett áruház? Az autópályától északra, az Auchan, az Ikea és a Decathlon után, egy kereskedelmi rész jelenleg kihasználatlan területén. A nagyobb része nem a budaörsiek, tehát a város tulajdona, hanem magánkézben van, az Immochan rendelkezik vele.

Mit ígér a cég azon túl, amit az áruház majd maga jelent? Egyebek között parkot és olyan forgalomtechnikai átalakításokat, amelyek évtizedes lakossági igényt váltanának valóra, például három új körforgalmat, közvetlen kijutást a sztrádára. És mint mondják, a szakáruházat úgy tervezték, hogy működése, vásárlói és áruszállítási forgalma ne zavarja majd a közelben élőket. Továbbá egy 10 méteres zöldsáv csökkentené az autópálya moraját is, és a kivágott fákért cserébe 6 hektárnyi új erdő telepítését ígérik, amelyből legalább 3 hektár Budaörs területén valósulna meg.

„Plusz egy multi, mínusz egy hektár erdő!” Ezzel a címmel tiltakoztak már tavaly az ott élők, még a részletek ismerete előtt. Hozzátéve, hogy nekik nem az újabb áruházzal vagy a BAUHAUS-szal van gondjuk, hanem annak helyszínével.

Mentsük meg a budaörsi fákat! Tiltakozom az ellen, hogy a Budaörsi Önkormányzat olyan határozatokat hozzon (pl. a jelenlegi 25%-os beépíthetőséget megemelje 40%-ra), amelyek lehetővé teszik azt, hogy az M1-M7 autópálya, a Baross utca és a Decathlon sportáruház által határolt területen 6000m2 alapterületnél nagyobb áruház épüljön, és a területen található erdő kivágásra kerüljön. Felszólítom a Budaörsi Önkormányzatot, hogy akadályozza meg az előkészítés alatt álló Bauhaus beruházás megvalósítását azzal, hogy nem adja, ill. cseréli el a Budaörs, belterület 4147 hrsz-on nyilvántartott út megjelölésű önkormányzati tulajdonú területet” – ez egy most futó petíció szövege.

Wittinghoff Tamás polgármester tavaly októberben egy lakossági fórumon azzal nyugtatta az építkezés ellenzőit, hogy amikor az Auchan beruházás annak idején (mintegy 15 éve) elkezdődött, ugyanezeket az érveket mondták el, vagyis hogy tönkre fog menni a környezet, a Baross utcában lévő ingatlanok értéke csökkenni fog, ráadásul még a kisvállalkozások is becsukhatnak. Ehhez képest az ellenkezője következett be.

De ahogy akkor sem, azóta sem mindenki osztja ezt a hozzáállást. „Mi nagyon nem örülünk, hogy Budaörsre jönnek! Ezért nem kell kiirtani 3 ha erdőt és beköltözni a lakóövezetbe” – olvasom a kommenteket a családi napra szóló meghívó és a témáról szóló cikkek alatt. „Kérdés, hogy milyen 6 ha.nyi erdőt telepítenek a mostani erdő helyett. Mennyi idő múlva lesz képes a levegő tisztítására… Mert ugye a forgalom is megnő, és azért ha jól tudom, az út másik oldalán lakóházak vannak” – így ír egy másik hozzászóló. „Szerintem a budaörsiek nagy részének elege van a nagy áruházakból. És pár kilométerre több bezárt áruház van. Ahol senkit se zavarna.” Majd egy jellemző párbeszéd: „De azt ne feledd, hogy a budaörsiek a város gazdagságát az itt lévő multik által fizetett iparűzési adóknak köszönhetik. / Hidd el, nem felejtem. 35 éve élek Budaörsön. De valahol meg kéne már húzni a határt. Mielőtt élhetetlen lesz a város. Mert akkor már késő lesz. Egyébként, ha jól tudom, nem küzd Budaörs anyagi gondokkal. / Nem küzd. Pont a multik miatt…” De persze akad olyan vélemény is, mely szerint: „Szuper, hogy Budaörsre jöttök! Mindenki jól jár!” És: „Na végre! Imádom a Bauhaus-t”.

Az ellentéteket jól jellemzi, hogy augusztus 31-én, amikor a városháza aulájában éppen a Föld Napja Alapítvány és az Auchan közös „Mit tehetsz te?” című környezetvédelmi vándorkiállításának az ünnepélyes megnyitója zajlott, két fiatal nő a  polgármester beszéde alatt egy molinót lógatott be fentről, ezzel a szöveggel: „Mit tehetsz TE? Erdő helyett Bauhaus NE TÁMOGASD!” Majd utána Tancsik Brigitta át is adta Wittinghoff Tamásnak a molinót, és éles szóváltás alakult ki közöttük a tervezett beruházásról. „Ahogy a kiállítás megnyitón is elhangzott a Föld Napja Alapítvány vezetőjétől, Budaörsön nincs elég hely csereerdőnek. Az én gyerekeimen és az ott élők gyerekein nem fog segíteni az, ha egy ilyen fontos erdőt kivágnak és akár két kilométerrel arrébb telepítik. Létfontosságú, hogy ez az erdő ott maradjon a helyén” – érvelt a hölgy, aki szintén készített egy petíciót az interneten, amelyre toborozza az aláírókat, mert szerinte az önkormányzat nem akar velük érdemben tárgyalni. Wittinghoff Tamás viszont azt hangsúlyozta, hogy megérti, ha egy beruházás környéken élőknek aggodalmaik vannak, de ismét leszögezte, hogy amikor az Auchan területének a kialakítása megtörtént, akkor is attól tartottak a lakosok, hogy az ingatlanárak csökkenni fognak, de nem így lett. Gazdaságilag a város megerősödött, és az itt élők számára az új áruház megélhetési lehetőséget biztosít, új munkalehetőségeket teremtett. „Egy olyan területen, ahol az önkormányzatnak sem építéshatósági, sem az erdővel kapcsolatban nincsenek jogosítványai, azt teheti, hogy az ott élők igényeit szem előtt tartva fogalmazunk meg a beruházóval szemben igényeket, amelyek az életminőségükre jó hatással lesznek” – tette hozzá.  Egy kommentre válaszolva pedig ezt írta : „aki mélyebben belenéz, az tudja, hogy rossz minőségű fákat vágnak ki egy magánterületen, amely fejlesztési terület, s helyette jó minőségű, kétszer akkora területű telepítése és egy közpark kialakítása valósul meg. Az engedélyeket pedig nem az önkormányzat, hanem kormányzati szervek adják ki.

Összegezzük: másfél hektár területen kell kivágni a mostani, nem telepített, hanem magától burjánzó, akácos erdőt. Az ígéretek szerint a pótlására összesen hat, ebből Budaörsön több mint három hektár területen fognak jó minőségű tölgy és egyéb fából álló erdőt telepíteni. Kiépül egy gondosan megtervezett park és három körforgalom, amely tehermentesíti majd a Baross utcát.

Kell-e nekünk tehát a Bauhaus? Adjon rá mindenki saját maga választ, amihez segítséget jelenthet, ha megnézi a cég részletes tájékoztatását itt: ITT

Az illusztrációk látványtervek, nem a mai helyzetet mutatják!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here