Karácsonyi tűzmegelőzés

0
467

Az elmúlt években több esetben riasztották a karácsonyi ünnepi időszakban a tűzoltókat otthonokba, szociális intézményekbe az adventi koszorún égő gyertyák, karácsonyfán elhelyezett csillagszórók, illetve meghibásodott elektromos karácsonyfadíszek okozta tüzekhez. Tekintettel a közeledő ünnepekre, a Katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét az alapvető biztonsági szabályok betartására, a nyílt láng, valamint az elektromos árammal működő villamos berendezések, díszek tűzvédelmi szempontú megfelelő használatára.

– Az adventi koszorúkat helyezzék olyan felületre, amely nem éghető anyagú – például fém vagy hőálló üveglap – és a közvetlen környezetébe se tegyenek más éghető anyagokat!

– A koszorúkon elhelyezett gyertyák alá helyezzenek nem éghető anyagú szigetelő alátétet!

– Gyertyákat csak felügyelet mellett égessenek! Mielőtt a helyiséget elhagyják, fújják el a lángot a nyílt lángú világító eszközökön! A tűzesetek jelentős részét az égve felejtett gyertyák okozzák.

– Csillagszórókat, díszgyertyákat csak felügyelet mellett égessenek. Használat után a gyertyákat oltsák el!

– Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyék huzatos helyre! Az égő gyertya elborulhat, a tűz tovább terjedhet.

– A gyertya, mécses égésekor ügyeljenek a kanóc hosszúságának helyes megválasztására! A gyertyát, mécsest soha ne hagyják teljesen leégni!

– Az égő gyertya, mécses oltására célszerű a közelben tartani vizet, esetleg tűzoltó készüléket.

– Csak a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő, megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező elektromos üzemelésű lámpafüzéreket használjanak! A tanúsítvánnyal nem rendelkező villamos berendezések legtöbbször rossz minőségűek, komoly veszélyt jelenthetnek. A lámpafüzéreket éjszakára vagy hosszabb távollét idejére ne hagyják bekapcsolva!

– A villamos berendezések működtetéséhez használt elektromos hosszabbítók teljesítménye igazodjon az elektromos díszek teljesítményéhez! A hosszabbítók is rendelkezzenek megfelelő tanúsítvánnyal!

 

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here