Kamaraerdő a tegnapi testületi ülésen – Török István nézőpontjából

0
45

Három előterjesztése, egy személyi javaslata és egy költségvetési módosító javaslata is volt a tegnapi testületi ülésen Török Istvánnak, Kamaraerdő egyéni képviselőjének. Ebből a csomagból egy kapott támogatást, és az is csak feltételesen. Mit gondol erről? – kérdeztük őt a szavazások után.

Kamaraerdő érdekében havonta három előterjesztésre lehet számítani majd Török Istvántól, aki a városrész régi/új képviselője a tavalyi időközi választások óta. Annak ellenére őt választották meg az ott élők, hogy nem Kamaraerdőben lakik, illetve bár most függetlenként indult, ismert róla, hogy a Fidesz korábbi polgármesterjelöltje és frakcióvezetője volt, és településünkön ugye nagyon nincs többségben a kormánypárt támogatottsága. Wittinghoff Tamás polgármester Török István lelkesedését, hogy mindent, de még annál többet is el kíván érni Kamaraerdőn, mint amit a választási kampányban ígért, félig tréfásan, majd igen csak komolyan igyekezett csillapítani. Képzelje el, mi lenne az üléseken, ha mind a tíz egyéni körzet képviselője minden ülésre hozna három saját indítványt? – mondta a polgármester. Hozzátéve, hogy minden képviselőnek elsősorban a város egészének az érdekeit kell szem előtt tartania a döntések meghozatalánál, ezért a képviselőtől kis visszafogottságot kért.

A három előterjesztés Kamaraerdő érdekében a február 22-i ülésen már meg is volt. Ezek közül egyet fogadott el a többség, de azt is csak elviekben. Csalódott? – kérdeztük az ülés után Török Istvánt, illetve a részletekről érdeklődtünk.

„Három előterjesztésem, egy személyi javaslatom és egy költségvetési módosító javaslatom is volt. Ebből a csomagból valóban mindösszesen egy kapott támogatást, ez utóbbi is csak feltételesen, úgy hogy visszakerül rövidesen a testület elé újra a műszaki ügyosztály által összerakott javaslatcsomag szerint. Így, bár csalódott nem vagyok, de talán nem meglepő, hogy – kellő udvariassággal – , de tartózkodtam a költségvetés szavazásánál, mert ahogy az ülésen is elmondtam, nem igazán látom, hogy miben szolgálná Kamaraerdő érdekeit. Korábban is erre tettem ígéretet, hogy a költségvetésnél Kamaraerdőt érintő szempontok alapján fogok dönteni. Így is tettem. A költségvetésben a két gyalogátkelőhely építést leszámítva csak az előző évről áthúzódó 15 millió Ft-os térfigyelő kamera fejlesztés szerepel Kamaraerdő vonatkozásában. Nincs egyetlen utca felújítása sem tervezve! Sőt, még a korábban elgondolt Kolozsvári utcai felújítás első üteme sem indul el … A  hivatal is csak az “egyéb közfeladatok” arányos részét tudta felhozni a vitában, mint ami az ott élőknek is jó. Mindezt annak a tükrében, hogy ebben a térségben képződik a városi adóbevételek egy igen jelentős hányada, úgy hogy annak a terhelései az ott lakókat érintik. Gondolok itt a hűtőház okozta zajterhelésre, vagy az autókereskedelmi-logisztikai cég óriási telephelye által okozott forgalmi terhelésre, a kisebb cégeket már nem is számítva, tehát az ipari tevékenységek por és zaj hatásaira. Úgy gondolom, hogy sajnos mindezek kompenzálására még a látszat kedvéért sem tesz a városvezetés” – osztotta meg velünk Török István.

Majd folytatta: „Volt bent még egy módosító javaslatom a költségvetéshez, hogy az “épületfenntartó” három civil szervezet támogatását emeljük meg egységesen 500-500 ezer forinttal. Ugyanis ezek (a Húsznegyven Egyesület, a Budaörsi  Művészek Egyesülete – BUM – és a Régiségbúvár Egyesület) is csak elvonásokban részesültek az elmúlt években, úgy hogy közben a gáz és villanyárak már az egekbe szöktek. Bázistervezéssel a program vállalásaikat sem tudják ellátni. Nem kapott támogatást a felvetésem, csak egy homályos ígéret hangzott el, hogy majd tavasszal térjünk rá vissza.”

És rátérve Kamaraerdőre: „Külön előterjesztésben javasoltam, hogy állítsuk vissza – a nemcsak a 2010-2014-ig létező hanem már évtizedekkel korábban is volt – “Részönkormányzati keretet” 5 millió Ft nagyságrendben. Ezt városi szinten  úgy lehet elképzelni, mintha valakinél van 15 000 Ft és abból kérnénk 5 Ft-ot… Ez a forrás – az interneten máig nyomon követhető módon – főleg kulturális, kis összegű azonnali eszköz vásárlásra volt felhasználva korábban. A felhasználásról nem én, hanem a részönkormányzat döntött volna. Ezért is különösen szomorú számomra, hogy a testületi többséget adó BFE korábbi kamaraerdei képviselőjelöltje Hajdu László sem szavazta meg a Kamaraerdei Részönkormányzati ülésén. Ezzel szerintem kvázi Kamaraerdő érdekei ellen szavazott… Egy pozitívum azonban a dologban, hogy a korábban megválasztott RÖK tagok közül volt olyan, aki támogatta.”

A másik előterjesztés, ami nem talált egyetértésre: „Nos, ha vásárolna a város egy mobil színpadot, az nemcsak a Kamaraerdő Napjához lenne használható, hanem bármilyen városi rendezvényhez (Ide-Süss, Budaörs napja, Fut az Örs), civil szervezetek szabadtéri programjaihoz egyaránt. Pontos árat nem tudok mondani, nem is az én feladatom, hogy árajánlatokat kérjék be, de miután napjainkra 1,2 millió Ft plusz áfa összegre ment fel a bérleti díj egy közepes méretű színpad esetében – hang- és fénytechnika nélkül -, így megfontolandó lenne a vásárlás… Tárolni és kiszállítani, összeszerelni a BTG tudná, telephelyen tárolva, és  egy kikalkulált önköltségi, illetve külsős bérbeadásnál – piaci bérleti díjért. Segítség lehetne a civil szervezeteknek, és még bevételt is teremthetne megfelelő kihasználtság esetén. A város egyébként korábban vásárolt ilyen színpadot, igaz csak beltérre való 40 cm magasságút, amelyet jelenleg a PostArt használ állandó jelleggel. Sajnos, ez az ötletem sem kapott támogatást a testületi többség részéről.”

És a végére hagytam az egyetlen pozitívumot: illemhely létesítése a
kamaraerdei közparkban. Itt én az előterjesztésemben eredetileg mobil kihelyezett bérleményi jellegű WC-ben gondolkodtam, amelyre nagy igény lenne a játszótér használók, és a park látogatók körében, mert a jelenlegi állapotok sajnos sokszor már szinte közegészségügyi problémát okoznak. Lehetetlen, hogy van egy körülbelül 1 kilométer hosszú park, ahova sokan látogatnak a város másik részéből is rekreációs jelleggel, és nincs a közelben egyetlen illemhely sem. Nyaranta ennek sajnos sokszor a nyomai is látszanak… Tartós éves bérlet esetén, főleg önkormányzatoknak jelentős kedvezményeket adnak a szolgáltató cégek. Polgármester úr javaslata az volt, hogy a műszaki ügyosztály vizsgálja meg esetleges fix telepítésű illemhely kialakításának a lehetőségét is, és ez kerüljön vissza a testület elé később. Én ezt is jó szívvel tudom támogatni, lényeg az hogy megvalósuljon, és minél hamarabb!

Végezetül: „egy korábbi szomorú haláleset miatt a részönkormányzat
megüresedett posztjára új tagot választottunk tegnap. Az én javaslatom a
Kamaraerdőért Egyesület elnöke Kis Zoltán lett volna, de a testületi
többség kompromisszumos megoldásként egyesületünk egyik tagját Maráz Andrást választotta meg, akivel biztos vagyok benne, hogy szintén jól fogok tudni együtt dolgozni és munkájához sok sikert kívánok!”

Kapcsolódó cikkeink:

Elfogadták a képviselők a 2023-as költségvetést, ami a bizonytalan környezet ellenére „stabil”

Ez történt még a mai testületi ülésen (február 22.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here