Jógával boldogabb és kiegyensúlyozottabb az élet

0
711

Próbáljon ki egy kezdőknek szóló órát, és igen nagy valószínűséggel visszatérő vendég lesz a budaörsi Kutír-Jóga szigeten, amit a májusi megnyitó óra egyre többen keresnek fel. Cikkünkből az is kiderül, hogy miből áll az alaptanfolyam.

„A jóga a teljes lényünkre hat pozitívan, és a lassan, tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak. Kortól, nemtől és a fizikai adottságainktól függetlenül bármikor érdemes elkezdeni, hiszen bármilyen formában és szinten kiválóan oldja a stresszt, mely napjainkban az egyik fő betegségforrás” – mondja Rádhá (Benke Ilona), a budaörsi Kutír Jóga-sziget vezetője. A megnyitóról a Budaörsi Napló májusi számában (35. oldal) tudósítottunk. Azóta egyre többen ismerik és keresik fel a háromgyerekes házaspár által kialakított, családias hangulatú helyet, ahol kis létszámú csoportokban zajlanak a találkozások.
“A jóga célja azonban elsősorban a belső béke megteremtése – teszi hozzá Krisna (Benke Zoltán) -, melyet, akkor tudunk elérni, ha képesek vagyunk önfegyelemre a testünk és az elménk felett. A jóga az önfegyelmezés tudománya. Ennek keretében törekszünk a helyes testgyakorlásra az egészség megőrzése érdekében, a helyes légzés elsajátítására, hogy elegendő mennyiségű oxigénnel lássuk el a testünket, és a helyes relaxációra, a tökéletes testi és értelmi ellazulásért. Továbbá a helyes táplálkozásra, hogy testünket megfelelő tápanyaggal lássuk el, és a pozitív gondolkodásra és a meditációra, melyek célja az elme lecsillapítása és a belső béke megteremtése.”
Miből áll az alaptanfolyam? „A relaxációt az előkészítő és bemelegítő gyakorlatok követik, majd 12 fő mozgássorból (ászana) és különféle légzéstechnikákból (pránajama) áll egy óra. Az, hogy kinek, milyen mértékben sikerül ezeket elsajátítani – a közvélekedéssel ellentétben – nem az izmok felépítésén vagy a testalkaton múlik, hanem azon, hogy ki mennyire nyitott” – hangsúlyozza Rádhá. „Az alaptanfolyamon elsajátítjuk a jóga gyakorlásának elméleti hátterét és megtanuljuk az ászanák kivitelezését. A gyakorló órákon a helyes testgyakorlás, a helyes légzés és helyes relaxáció minél mélyebb elsajátítására törekszünk, valamint a pozitív gondolkodás és a meditációra való igény megteremtésére. Az óráinkon a cél az, hogy a jógázók feltöltődve, a napi gondoktól megszabadultan tudjanak hazamenni. Ennek legjobb fokmérője, amikor óra után mi, oktatók is érezzük ezt a pozitív változást” – zárja a gondolatmenetet Krisna.
Az önzetlen szolgálat az élet sója, az egyetemes szeretet az élet kenyere, a tisztaság az élet vize – idézik végül Szvámí Sivánanda tanítását, hiszen itt Budaörsön, illetve országszerte a Jóga-szigeteken – így kapcsolódnak a budaörsiek a tanítványi láncolatba – az indiai orvos által alapított irányzatot képviselik. A megnyitóra annak idején mesterük Omkára (polgári nevén Veres András) hozott is egy kis üvegben tiszta vizet egyenesen a Himalája vidékéről, a Gangeszből. A tisztaságot azért fontos hangsúlyozni, mivel a tanítás szerint lelki fájdalmainkat a pszichés „szennyeződések” okozzák, amit jógával meg tudunk tisztítani, fizikai, mentális és lelki szinten egyaránt.
Aki személyesen szeretne meggyőződni arról, mit is jelent mindez a gyakorlatban, illetve, aki boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet szeretne élni, egészségesebb testben, az első lépésben próbáljon ki egy kezdőknek szóló órát, és igen nagy valószínűséggel visszatérő vendég lesz – akár csak a fizikai mozgásért, de még inkább a mélyebb lelki tartalomért – a Kutír-Jóga szigeten a Törökbálint u. 3. szám alatt.

Nem cél, eszköz
A hatha jóga nem cél, hanem a cél felé vezető eszköz. Először a fizikai testre fordítja a figyelmet, mert az elme megtisztítása nem lehetséges a test megtisztítása nélkül, amelyben működik, és amely befolyással van rá. A kezdőnek kríjákat (testtisztító gyakorlatokat) ászanákat (jógapózokat), pránájámát (légzőgyakorlatot), mudrákat (tartásokat) és bandhákat (energiazárakat) kell gyakorolnia. A hatha jóga készíti elő a tanítványt a rádzsa jóga (az elme feletti uralom) gyakorlására, és a kettő nem választható el egymástól. A hatha jógi testi és energetikai gyakorlatokkal kezdi a jógázást; a rádzsa jógi pedig elméjének kontrolljával.

Bővebben: http://jogasziget.hu/budaors-kutir-joga-sziget