Jógaórák a lakótelepi közösségi házban

0
1001

Nem, nem a női jógát hívják yin jógának, még ha  a taoista írások a yin és a yang közötti különbséget a könnyebb megértés miatt úgy emlegetik, hogy a yin a nő és a yang a férfi . A yin-jóga ugyanis sokkal inkább a yin jellegű minőségek megértéséről és az azokkal való megbékélésről szól, semmint a női jógáról és a lényege, hogy a hosszan kitartott ászanák (pózok) miatt meditatívabb, lassabb, mint a dinamikusabb jóga stílusok, például a legismertebb hatha jóga.

A budaörsi lakótelepi Közösségi Házban szerda délelőtt Pintér Krisztina (a ház vezetője és jógaoktató) hívására tucatnyi nő gyűlt össze, yin jógára. „Ha éppen üres a nagyterem, akkor szoktam előző este meghirdetni, de van már egy kialakult kör, akit érdekel, tehát elsősorban nekik szólok” – mondta lapunk kérdéseire válaszolva Krisztina. Amin csak azért csodálkoztunk egy kicsit, mert a házban amúgy rendszeresek a jóga foglalkozások. Szerdánként kettő is van egymás után, olyan sok az érdeklődő, 17,30-tól és 20,30-től. Ezeket  a hatha jóga órákat Rónai Róbert vezeti (más napokon a Jókai Mór Művelődési Központ Szabadság úti épületében találkozhatunk vele), és a belépődíj 1000 forint, vagy van tíz alkalmas bérlet 8000-ért. A gerinc jóga (kedden és pénteken 8,30-tól) és a gyermekjóga csoportvezetője Homonnay Béláné Fanni, nála 800 forint egy alkalom, a bérlet 7000.

Pintér Krisztina órái ingyenesek. S bár a yin jógának még nem talált fix időpontot, a jóga elemekkel kombinált öngyógyító tornának igen, ami keddenként 12-től van. Illetve érdemes még idesorolni a meridiántornát, ami életmódjavító, egészségvédő torna és a foglalkozás álló illetve ülő pozícióban zajlik, nem jár komolyabb fizikai megterheléssel.

Visszatérve a szerdai yin jógára, amin próbaképpen e sorok írója is részt vett: a mai stresszes, rohanó világban mindenképpen egy kis megállás, magunkra figyelés, lazítás. Aki nem elég hajlékony és úgy gondolja, hogy nem tudja pontosan végrehajtani az ászanákat, az ajánlott 4-5 percig kitartani az egyes pózokat, ne tartson ettől, hiszen minden gyakorlatnak van könnyített változata, nyugodtan lehet közben pihenni, csak egy valamit nem tehetünk: nem zavarhatjuk a többieket, sem beszéddel, sem zörgéssel, szükségtelen mozgással.  Helyette viszont bármikor felvehetjük a savászanát, más néven hullapózt, melyet az oktatók előszeretettel használnak az órák végén, a test teljes ellazítására. Fontos megemlíteni, hogy a yin típusú gyakorlás alatt is van izommunka, hiszen tudjuk, hogy nincsen yin yang nélkül és fordítva, viszont a hangsúly nem az izomerőn és az akaraton, hanem a saját határaink felmérésén, és az azok tiszteletben tartásával történő lazításon van.