A magyar labdarúgó-válogatott középpályása: „Budaörsön a legjobb körülmények vártak”

0
713

Jobbulást Zsolti!

A Dunaszerdahely és a magyar válogatott focistája újabb rajongókat gyűjtött Budaörsön, ráadásul azok között is, akik eddig nem követték közelről a labdarúgást. Kalmár Zsolt sérült térdén a Majzik Ernő vezette sportsebészeti team hajtott végre helyreállító műtéteket a szakrendelő egynapos sebészeti részlegén.

Egy lázmérést kérünk szépen, Zsolti!” – A COVID ellenőrző ponton a dolgozók már ismerősként köszöntenek egy szerény és barátságos, vörös üstökű fiatalembert, aki műtét utáni kontrollra és kötözésre érkezik a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészeti részlegére. Pedig a szaporán mankózó pácienst szívesebben látná mindenki a pályán a napokban kezdődő foci-EB-n – csakhogy ez az álom március 31-én Andorrában, egy szerencsétlen talajfogásnál szertefoszlott. Az első diagnózis, a külső oldalszalag sérülése azt jelentette, hogy Kalmár Zsoltra, a magyar labdarúgó-válogatott középpályására műtét és több hónapos rehabilitáció vár.

A páciens derűs

Rögtön tudtam, hogy komoly a sérülés, és egyértelmű volt, hogy Majzik főorvos úrhoz fordulunk – mondja a sportoló. – Több tízezer elvégzett műtét van a háta mögött, hosszú évek óta dolgozik sportolókkal, köztük labdarúgókkal. Nagyon megbízom benne, kifejezetten miatta jöttem Budaörsre.”

Az április 12-én elvégzett első műtét sajnos nem szolgált jó hírekkel: a térd feltárása során kiderült, az oldalszalag mellett Kalmár külső keresztszalagja is súlyosan megsérült. Az újabb beavatkozással meg kellett várni a gyulladás elmúltát; végül május 21-én került sor a szalagpótló műtétre az Egynapos Sebészeti Részleg 1-es számú műtőjében.

Egy héttel a műtét után Kalmár Zsolt térde megfelelően javul, és Majzik főorvos is elégedett a beteg állapotával. A sportolónak ráadásul nem kell újra meg újra elmondani, amit sok „civil” beteg nehezen vesz tudomásul, vagyis hogy neki magának is mindent meg kell tennie a teljes felépülés érdekében: kezdetben tartózkodnia kell minden terheléstől, később az aktív rehabilitáció során követnie kell az orvos és a gyógytornász utasításait. A türelmetlenség, a dolgok siettetése visszaüthet, újabb sérüléshez vezethet. Kalmár Zsolt úgy számol, a téli alapozásnál tud majd ismét teljes értékű munkát végezni csapatánál, tétmérkőzésen pedig 2022 tavaszán léphet pályára.

Közösen dolgoznak a felépülésért

Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzeti csapat egyik oszlopos tagját mi látjuk el, ami nem véletlen” – mondja Zsákai Zoltán, az Egészségügyi Központot üzemeltető Jump Consulting ügyvezetője. – „Intézményünkben a leghozzáértőbb szakemberek használják a legkorszerűbb eszközöket a legjobb protokollok szerint. Más szóval olyan sportsebészeti centrumot hoztunk létre, amire a jövőben is építeni tudunk. A TritonLife Csoport ortopédiai kiválósági központjának sportsebészeti divízióját is vezető Majzik főorvos úr irányításával a szakmai profil országos kiépítése zajlik. Ez azt jelenti, hogy terveink szerint a Budaörsi Egészségügyi Központot is működtető TritonLife minden más meglévő és most épülő magánkórházában is hozzáférhetővé válik a legmagasabb színvonalú sportsebészeti ellátás.”

De vajon ez a szolgáltatás mindenki számára elérhető lesz? Nem kell tartani attól, hogy a budaörsi egynapos sebészet élsportolók elit ellátóhelyévé alakul? „Nálunk minden páciens VIP, erre a főorvos úr kérlelhetetlen szigora a garancia”mondja Zsákai Zoltán. E szemlélet jegyében a kontrollra érkező Kalmár Zsolt zokszó nélkül várakozik másfél órán keresztül a második emeleti váróban, hogy Majzik doktor befejezze az aktuális térdműtétet a Vasas kadett leánycsapatának sérült kosárlabdázóján, mielőtt fogadná őt a kötözőben.

A posztoperatív szakasz komplikációmentes

Budaörsön a legjobb körülmények vártak, szakértelem, odafigyelés, kedvesség. Szeretném megköszönni a főorvos úrnak, az asszisztensének, Marcsinak (Gulyás Jánosnénak) és az intézmény összes dolgozójának mindazt, amit értem tettek és tesznek” – mondja Kalmár Zsolt, akivel egyelőre sűrűbben, de felépülése későbbi időszakában is időről időre találkozni lehet majd Budaörsön.

Írta: -sz. -r.

Tudta?

A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészete 2003-ban indult el Magyarország első multidiszciplináris (sokszakmás) nappali sebészeteként. A részlegen két műtőben évi 2500 operációra kerül sor tíz szakmában. Az ortopédiai műtétek aránya ezen belül az utóbbi időszakban másfélszeresére nőtt, jelenleg kb. 75 ilyen beavatkozást végeznek a teamek havonta. A harmadik műtő felépítését az intézmény őszre tervezi; a műszerezettség és az éjszakai fektetés lehetősége az új egységet az eddig végzetteknél bonyolultabb (magasabb invazivitású) beavatkozásokra is alkalmassá teszi majd.

Névjegy

Dr. Majzik Ernő tizenkilenc éven át dolgozott a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház traumatológiáján és sportsebészetén, majd 2016-ban a Siófoki Kórházhoz került, ahol a Baleseti Sebészeti Osztály vezetője lett, és létrehozta az ottani Sportsebészeti Részleget. Budaörsön 2020 nyarától tevékenykedik, 2021. január 1-jével orvos igazgatói kinevezést kapott. Kitűzött célja, hogy az egynapos sebészeti tevékenységen belül tovább növelje a nagy felkészültséget igénylő, korszerű ortopédiai műtétek arányát.

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/budaorson-majzik-doktor-mutotte-a-valogatott-labdarugo-kalmart/

Az egészségügyi központról korábbi cikkeink: ITT érhetők el.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here