JMMH Művészetek sorozatában: Japonizmus

0
229

2021. november 15-én 19 órától a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház Művészetek sorozatában a japonizmusról, mint kultúr és művészettörténeti jelenségről tart előadást Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményi kurátora.

“A japán kultúra mára az egyetemes kultúra szerves része és a nyugati művészetek egyik markáns ihletadó forrása lett, de nem volt ez mindig így. A Japán és a nyugati országok közötti kapcsolatrendszer csak a 19. második felében alakult ki Japán kikötőinek megnyitásával, ami véget vetett az Edo-korra jellemző, kétszázötven éves elzárkózásnak. A diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok kiépülése kulturális és gazdasági transzfert hozott, s bár sokan meglátogatták Japánt egy-egy földkörüli út alkalmával, a világkereskedelemnek köszönhetően nem feltétlenül kellett Japánig hajózni azért, hogy népével, szokásaival, művészetével megismerkedhessen a nyugati érdeklődő. Könyvek, fényképek, múzeumok, világkiállítások, műkereskedések, színházak, mozik, és kávéházak meséltek a Felkelő nap országáról. A japán vizuális művészetek és tárgykultúra jellegzetességei újszerűen és inspiratívan hatottak a nyugat művészeire: az európai művészetek évezredes várába friss, keleti fuvallat érkezett, ami számos európai – köztük magyar – műalkotáson hagyott nyomot. A művészettörténet-tudomány e jelenséget japonizmusnak nevezi. 

Mikor, hogyan, miért szerettünk bele Japánba, és hogyan mutatjuk ezt ki? Vajon máig tart a románc? Erről szól Dénes Mirjam, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményi kurátorának előadása.”

Jegyár: 500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here