Jenei András két legújabb regényéről, amelyek nagyon mások

0
135

Jenei András: “Párommal, akivel boldog kapcsolatban telnek a napok, gyakran teszünk kirándulásokat egy-egy olyan helyre, ami ihletet ad. (…) Szintén élvezem azt az életet, amit bárki látóként tehet. Az írás számomra hobbi, de ha adhatok vele másnak, akkor ez erőt ad.” Ebben a cikkben a Buláke alelnökének két legújabb regényéről számolunk be.

 

Van benne szókimondó szöveg, élethű balhék, egy vajda, egy roma férfi, aki segít a vajdának s vannak benne mások is. Kopaszok, akik balhéznak, egy polgárőr csapat, akik rendet akarnak… Jenei András legújabb könyve a „Mindenki jó lesz, tesó!”, bár nemrég jelent meg, az olvasói visszajelzések szerint sokaknak tetszik. A helyszín, ahol játszódik Budapest zűrös nyolcadik kerülete. Amiért mi is írunk róla, mert a szerzőt a budaörsiek jól ismerik, hiszen a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének (Buláke) alelnöke, aki egy cukorbetegség következtében vesztette el a látását. Legutóbb idén áprilisban azt kérdeztük tőle, miként él a koronavírus járvány miatti önkéntes karanténban. (https://budaorsinaplo.hu/jenei-andras-kaptal-szabadsagot-hat-hasznald-fel-bolcsen/) Akkor ez a könyv még a szerkesztőnél volt. Nagyon más, mint korábbi regényei, amit az is jelez, hogy nem J.A.A. Donath néven jegyezte, hanem Jenei Andrásként.

J.A.A. Donath műfaja ugyanis a történelmi fantázia. A Triannita sorozat után tavaly jelent meg a Calderania – A Kardtánc, ami megjárta a tavalyi Könyvhetet és a Könyvfesztivált és készült róla egy nagyon jól elkészített könyvajánló film is. Volt bemutatója a Józsefvárosi Galériában. Curpo szigetén játszódik, ahol mindenki a nagy próbatételre készül. A két év múlva tartandó esemény határozza meg a falu férfi tagjainak hétköznapjait. Köztük van a fiatal Menthár Korsen, akit apja nem tud felkészíteni a beavatásra, ezért egyetlen reménye a bölcs tanító és gyógyító, Sagan, aki maga is Kardtánc-mester. Mivel az olvasás élvezetéből nem szeretnénk elvenni a történet folytatásával, csak annyit, most nincsenek benne idegen lények, kasztok, de ez az ifjú érdekes bonyodalmakba kerül. Sokan várják a beígért folytatást, aminek eddig a fele készült el, és bár kissé lassabban megy a munka, mint András remélte, jövőre azért meglesz – mondja. A könyv borítója tavaly második lett egy internetes szavazáson fantasy kategóriában.

Bővebben Jenei Andrásról és a könyveiről: https://www.jeneiandras.hu/