Jankovics Dániel, a BSC sportolója: „Nagy álmom az olimpia”

0
936

A Budaörsi Sport Club jelenlegi legeredményesebb atlétája a huszonhárom éves Jankovics Dániel magasugró, aki egy komoly lábtörés után tért vissza a sporthoz, és az elmúlt két év során kemény akaraterővel és kitartással az élmezőnybe küzdötte magát: a tavalyi évben és idén is az utánpótlás bajnokságon arany-, a felnőtt magyar bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett.

Dániel tizenkét évesen kezdett atletizálni a KSI-ben (Központi Sportiskola és Sportegyesület), ám pályáját megakasztotta egy sportbaleset: 2014. június 14-én egy versenyen a sípcsontja szilánkosra tört, a bokája pedig teljesen berepedezett. Ekkor három hónap kényszerpihenő következett, a lábára augusztusban tudott először ráállni, és csak lassan, fokozatosan terhelhette. Ez idő alatt folytatta a tanulmányait egy OKJ-s képzésen, ahol később üzletvezetői képesítést szerzett.

A sportot 2015 márciusában folytatta a BSC színeiben, ahol Palágyi Gergely lett az edzője. A csontja már összeforrt és alkalmas a napi két-három órás edzések és a versenyek által okozott terhelésre, de a lábában az orvosai javaslatára biztonsági okokból jelenleg is ott van még egy fémszál és a csavarok.

„Gergellyel nagyon sokat foglalkoztunk azzal, hogy teljesen visszatérjen a mozgásom kétoldalúsága. Először, amikor elkezdtem kocogni, még sántikáltam, bicegtem, de utána Gerinek rengeteg ötlete volt, amivel javítani tudtunk a mozgásomon: stabilizációs és kétoldalas erősítő gyakorlatokat végeztem, és most már szerencsére teljesen rendben van a lábam. Amikor visszatértem, éreztem, hogy olyan, mintha újrakezdeném: sem erőnlétben, sem technikailag nem voltam azon a szinten, mint a többiek. Az első edzéstől számítva egész hosszú időszak, egy év telt el, amíg az első versenyig eljutottam” – mondta lapunknak Dániel.

És hogy milyen eredményeket ért el azóta?

„A legbüszkébb arra vagyok, hogy 2016-ban a korosztályos utánpótlás bajnokságot megnyertem, a felnőtt országos bajnokságon pedig második lettem, ami számomra nagy meglepetés volt. Kicsikét többet tudtam kihozni magamból, mint a többiek magukhoz képest, és így sikerült felállnom a dobogóra. A tavalyi évem is hasonlóan alakult: a korosztályost megnyertem, a felnőtt OB-n szintén második lettem” – tette hozzá a sportoló.

De vajon mi vitte őt előre, és mi adott számára ennyi erőt?

„Kellett hozzá egy segítő, pozitív hozzáállású családi háttér, és kellett hozzá az adott egyesület, a BSC is, aki végig mellettem állt és támogatott. Itt megvan az a légkör és azok a lehetőségek, amelyek szükségesek a jó felkészüléshez, és amelyek nagy motivációt jelentenek számomra. Ezen kívül mindig bennem volt az is, hogy ha el szeretnék érni valamit, akkor mindent annak szentelek. Nyilván sok lemondással jár, de hosszú távon megéri, mert ha az ember ennek szenteli az életét, és jönnek az eredmények, akkor ez egy nagyszerű dolog” – jelentette ki Dániel.

Jelenleg a sport mellett is folytatja tanulmányait: 2017 szeptemberétől a Széchenyi István Egyetemen tanul rekreáció-szervezés és egészségfejlesztés szakon. A rekreáció-szervezés minden szabadidős tevékenységet lefed, amelyet a szabadban vagy beltéren lehet végezni, a későbbiekben programszervezőként vagy akár személyi edzőként is el lehet vele helyezkedni.

A sportban első számú célkitűzése az, hogy idén megdöntse saját régi, „még lábtörés előtti” egyéni csúcsát. Hosszabb távú tervei között szerepel, hogy bekerüljön a felnőtt élvonalba, és nagy álma az olimpia is, de ehhez természetesen még sok munka szükséges.

A fotókat köszönjük Jankovics Dánielnek!