Itt az ideje téli gumira cserélni

0
717

A téli gumik cseréjére hív fel a Pest megyei rendőrség új plakátja. Az autószerelők szerint, ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert a nyári gumik anyaga ilyenkor már megkeményedik, ezáltal jelentősen veszítenek tapadásukból. Mások a 7 fokos szabályt vitatják, de azt talán senkinek sem kell bizonygatni, hogy tél és nyár között óriási különbségek vannak, a gumiabroncsok szempontjából is. A telente fagyos, csúszós, nyálkás, vagy hó kásás utak, hó és jég más kihívások elé állítja az abroncsokat, mint a nyári meleg, és az aszfalt hőmérséklete is tág határok között mozog, olykor a szélsőségeket sem nélkülözve. Mintázat szempontjából ezért a havas, hókásás utakon a tagoltabb profil a biztonságosabb, ami növeli a kapaszkodó képességet illetve elősegíti a latyak elvezetését. Anyag szempontjából pedig ilyenkor a rugalmasságát alacsony hőmérsékleten is megőrző, lágyabb gumikeverék a biztonságosabb.

Visszatérve a 7 °C hőmérsékleti határként való megjelölésére, ezen aligha érdemes vitatkozni, vegyük egy körülbelüli értéknek. Ami fontosabb, hogy a balesetek legnagyobb részük hajnalban és éjszaka, a csúszóssá vált utakon történik, az évszaknak megfelelő ezt kerülhetjük el.  

Megéri-e a téli gumit megvenni? Igen, hiszen Magyarországon a fagyos napok száma évente  80-90 nap nyugaton és 120-140 nap észak-keleten. A téli napok száma évente (a hőmérséklet maximuma 0 °C alatt marad) 20-25 nap (Ny-on, DNy-on), illetve 40-70 nap (ÉK-en). Havazás átlagosan évente: Alföld: 18-22 nap,  Dunántúl és dombsági területek:  25-30 nap, hegyvidékek: 30-40 nap, 700 m felett: 50-60 nap. Hótakarós napok évente (legalább 1cm vastag összefüggő  hótakaró): Alföld: 30-35 nap, Dunántúl: 40-45 nap, középhegységeink: 50 nap felett,  700 m felett: 100-120 nap.

(Forrás: gumibiznisz.hu, nimbus.elte.hu, meteor.geo.klte.hu)