ISO 9001 szabvány – a strukturált és szabályozott minőségirányítás

0
314

Optimalizált céges folyamatok

A cégek működése annál optimálisabb, minél jobban körülhatárolt szabályok, ügymenet és eljárásrend mentén működnek. Ezeket a folyamatokat bizonyos szabványok le is írják, az ennek való megfelelés pedig akár tanúsított formában is történhet.

A céges folyamatok optimális működése létfontosságú

Legyen szó bármilyen típusú vagy profilú vállalkozásról, az optimalizált működés nélkülözhetetlen a sikeres és gördülékeny ügymenethez. Optimalizált működés alatt leginkább a gazdaságosságot és a vevők/partnerek elégedettségét érthetjük. Egy vállalkozás sikere lényegében a vevőkben van, a gazdaságos működést is az alapozza meg, hogy mennyire tud hatékonyan működni az adott szektorban. A cégek optimális működését számos faktor befolyásolja, melyre komoly hatással van az elvégzett munka minősége.

A minőség fenntartására pedig különböző szabványokkal is találkozhatunk. Ezek a szabványok leírják, hogy milyen keretek között lehet hatékonyan és gazdaságosan működtetni egy vállalkozást. Általános követelményeket fogalmaznak meg, mely a vállalkozás sikerességét kívánja elősegíteni. A szabályozott minőségirányításhoz kötődő legismertebb iránymutató az ISO 9001 szabvány, melynek tanúsítása és betartása a cég saját érdekeit szolgálja.

Az ISO 9001 szabványról

Az ISO 9001 szabvány lényegében egy Minőségirányítási Rendszert – röviden MIR – takar. Ez a rendszer egy adott szervezet általános működését írja le. Ez a leírás szigorú mederben tartja a munkafolyamatokat és olyan általános követelményeket fogalmaz meg, melyek egy cég vagy vállalkozás gazdaságos működéséhez szükségesek. Ezzel együtt a vevői elégedettség növekedését is megcélozza, hiszen ez is fontos alappilére egy cég sikerének.

Az ISO 9001 szabvány a többi szabványhoz hasonlatosan folyamatosan fejlődik, a tapasztalatok beépítésével még optimálisabban képes szabályozni egy-egy szervezet működését. A lényeg, hogy mindmáig egy folyamatközpontú rendszer maradt, melynek fő fókuszpontjai az eredményesség és a hatékonyság. A rendszer bevezetésével a cégek napi munkája is leegyszerűsödik, hiszen a folyamatok és az adminisztráció is egy jól körülhatárolt rendszer alapján zajlik. Az ISO 9001 tanúsítása pedig egy cég minőségéről is sokat elárul.

Az ISO 9001 szabvány kereteket szab a gazdaságos működéshez

A tanúsítás előnyei

Ahhoz, hogy egy vállalkozás hivatalosan is megkapja az ISO 9001 szabvány tanúsítását, egy harmadik fél, vagyis egy erre szakosodott cég auditja szükséges. Az elnyert tanúsítvány jellemzően három évre szól, ám az évenkénti felülvizsgálati auditok kötelezőek a minősítéssel rendelkező cégek számára. Ez alapján persze akár nyűgnek is tűnhet az ISO 9001 szabvány szerinti minősítés, ám sokkal inkább tartogat előnyöket a cégek számára.

Növekszik a hatékonyság, mely hozzájárul az üzleti sikerekhez, ezzel együtt pedig növekszik a vevői elégedettség is. A szabványos működés növeli a transzparenciát is, a folyamatos és a cég működése sokkal átláthatóbb lesz. A minősítés megléte a leendő partnerek felé is stabilitást sugároz, így az új vevők bevonzása is könnyebb lesz. Emellett pedig lehetőséget teremt a tendereken és közbeszerzéseken való indulásra is. Az ISO 9001 szabvány tehát értünk és a cégünkért dolgozik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here