Ismét dobogós lett a ROBOKTAT szakkör!

0
690

A First LEGO League (FLL) nemzetközi robotépítő és –programozó versenyt december 3-án, szombaton rendezték meg Győrben, ahol a budaörsi ROBOKTAT szakkör idén is részt vett és immár második alkalommal értek el dobogós helyezést.

Az FLL egy nagyon színvonalas, fantasztikus hangulatú, jövőbe mutató nemzetközi esemény, ahol a jövő kis mérnökei csapnak össze. A versenyen 9-16 éves tanulókból szerveződött csapatok indulnak, akik LEGO-robot építésben, programozásban, valamint kutatási és kommunikációs feladatokban mérkőznek meg egymással. Az idei téma az Ember és állat együttműködése (Animal Allies) volt, amellyel kapcsolatban a csapatoknak előzetes kutatómunkát kellett végezniük, majd a zsűri egy innovatív ötleteket felvonultató prezentációt várt tőlük. A rendezvény csúcspontja természetesen a csapatok által épített és programozott robotok versenye volt a speciális terepasztalon, amely vidám perceket okozott a jelenlévőknek.

A ROBOKTAT szakkör több mint két hónapot dolgozott a robotján, hiszen a különleges, 237cm x 115cm méretű pályán több feladatot is el kellett végeznie 2,5 másodperc alatt, amely igen nagy kihívás volt. A második versenyszámban egy állatot kellett kiválasztani, amely valamilyen területen segíti az embert vagy fordítva, és erről kellett egy kutatási témát bemutatni úgy, hogy az ötlet teljesen innovatív legyen és a csapatmunka is kiemelkedjen. A szakkör a postagalambot választotta, és igazolták azt, hogy ha modern technológia valamilyen okból nem használható, a postagalamb mindig az emberek segítségére lesz és megbízhatóan fogja vinni a fontos információt. A harmadik versenyszám egy meglepetés csapatmunka volt, a negyedikben pedig a robot felépítését és a hozzá írott program eleganciáját osztályozták.

A szakkör, akárcsak tavaly, idén is a második helyezést érte el, összesített eredményben mindössze egy ponttal maradtak le az elsők mögött. Részeredményeik között van egy első helyezés ROBOT Design versenyszámban, második helyezés csapatmunkában és harmadik helyezés projektmunkában.

A versennyel kapcsolatos egyéb részletek még itt olvashatóak:

FLL-ről: http://sagv.gyakg.u-szeged.hu/fll/

http://sagv.gyakg.u-szeged.hu/fll/

2016 tematikája: http://sagv.gyakg.u-szeged.hu/fll/2016/kutat16.pdf

A hivatalos oldal angolul: http://www.first-lego-league.org/en/2016.html

{gallery}roboktat{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here