Infúziós pumpát kapott a mentőállomás, mert „együtt könnyebb”

0
1406

A budaörsi mentőállomás számára az Országos Mosoly Egyesület adományozott egy infúziós pumpát, emelt szintű légút-biztosítási eszközöket, valamint két speciális ollót.

Az egyesület elnöke, Nagy István a mai ünnepélyes átadón elmondta, hogy a fentieken kívül még  két darab mentőautó ponyvát is hoznak, ezeket jelenleg gyártják.

Azt is megtudtuk, hogy az egyesület az adományokra valót cégektől, magánszemélyektől gyűjti össze, és nemcsak ennek az egy mentőállomásnak, hanem még 14 másiknak is rendszeresen segítenek. Továbbá egyedülálló módon a speciális mentőknek is, a gyermek intenzív és koraszülött osztályoknak (ezek 11 éve vannak a támogatottak között), és az adományozóknak minden esetben fényképes tájékoztatót küldenek a megvásárolt műszerről, majd a maihoz hasonló sajtónyilvános átadásra is meghívják őket.

Az infúziós pumpa nagyon fontos eszköz azoknak a betegeknek, akiknek az infúziót szabályozott mennyiségben és meghatározott időn belül kell beadni – ezt már Nagy Gábor, a budaörsi mentőállomás vezetője mondta, miután megköszönte az adományt és a segítséget. A két speciális olló is kiemelt fontossággal bír, hiszen kritikus állapotú betegek (például motorosok) ruházatának az eltávolításához, és a biztonsági öv elvágáshoz használható.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrfi Pál kiemelte, hogy az Országos Mentőszolgálat állami egészségügyi intézmény, melynek az állam biztosítja a működési feltételeit országszerte. A következő időszakban jelentős kormányzati forrás nyílik meg eszközbeszerzésre – mondta -, de „sajnos azt soha nem lehet mondani, hogy már minden felszereléssel rendelkezünk. Ezért vannak még olyan műszerek, melyek beszerzéséhez értékes segítséget nyújt a támogatás”. Az adományozásnak ideális célpontja a mentőszolgálat – tette hozzá -, mert pontosan látható, miként hasznosul az adományozók pénze. Az abból vásárolt eszközök kézzel foghatóan, láthatóan nyomon követhetőek. Még az is tudható, melyik mentőautóba kerül a műszer. A mentők segítségére bármelyik pillanatban, bárkinek szüksége lehet, ezért, aki a mentőszolgálat működését támogatja, az valójában az egész ország lakosságának segít. Végül a szóvivő megköszönte a Mosoly Egyesület adományát.

A budaörsi mentősök eszközeinek a támogatásához hozzájárult Törökbálint önkormányzata is, melynek képviseletében, Földvári László alpolgármester volt jelen a mai átadáskor. A város vezetése felelős gondolkodású, ezért támogatja nemcsak saját városát, hanem a vonzáskörzetébe eső budaörsi mentőállomást is. Természetesen számukra elsősorban saját városuk a fontos, de ilyen nemes célokra szívesen adnak támogatást. Törökbálinton több defibrilátor került már kihelyezésre, és a város honlapján megjelölték azok elérhetőségi helyeit is – mondta.  

Az utóbbihoz csatlakozva Győrfi Pál hozzátette, hogy van egy országos defibrilációs térkép, amelyet rendszeresen frissítenek, és ahhoz egy mobiltelefonokra letölthető applikáció. Így bárki, bárhol láthatja, ha valaki tőle 500 méteres sugarú körben összeesik, leáll a szíve, hogy hol van a legközelebbi életmenő készülék, és a mentő megérkezéséig időt nyerve, orvosi diploma nélkül is megkezdhető az újraélesztés. A szóvivő még megjegyezte, hogy a közeljövőben a mentőszolgálat 200 óriásplakáton hirdetheti az újraélesztéssel kapcsolatos ismereteket, és a plakátokon ennek az applikációnak a QR kódját is feltüntetik majd. Ez is jó példa arra, hogy „együtt könnyebb” – jelentette ki.

Azt nem tudtuk meg, hogy ezeknek a ma átadott a műszernek a megvásárlását támogatta-e a budaörsi önkormányzat is, illetve még kik vettek részt benne (bár az Országos Mosoly Egyesület honlapján minden adat hamarosan nyilvános lesz), de azt Nagy Gábor a Budaörsi Napló kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy Budaörs városa folyamatosan támogatja a mentőállomás működését.

Írta: Pollák Judit

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here