Influenza elleni oltást a dolgozóknak?

0
760

Adómentesen – akár „karácsonyi ajándékba” is – adható az influenza elleni védőoltás, amit az általunk megkérdezett budaörsi körzeti orvos mindenkinek ajánl. A kiemelten veszélyeztetett csoportba tartozók ingyen kapják.

„Az influenza elleni védőoltást mindenkinek ajánlom. Az elsődleges célcsoport a 60-65 év felettiek, a krónikus betegségben – vagyis légzőszervi megbetegedésben, cukorbetegségben, valamint szív és érrendszeri betegségben – szenvedők, továbbá a terhes kismamák. Évente változik a helyzet, hogy mennyire veszik igénybe a védőoltást. Tavaly alacsonyabb volt az érdeklődés intenzitása, de miután viszonylag sok szövődménye lett az influenzás megbetegedéseknek, az eddigi tapasztalatunk az, hogy a következményektől tartva idén többen jelentkeznek” – mondta lapunknak dr. Ritter Gergely, budaörsi háziorvos.

Az oltást a rizikócsoportba tartozók, azaz a szív-érrendszeri, a légúti, a daganatos, az immun- és anyagcsere-betegek, ezen- kívül egészségi állapotuktól függetlenül a hatvan éven felüliek, az egészségügyi és szociális szférában dolgozók és az ott tartósan ápoltak kaphatják ingyen. Ezen kívül jogosultak erre a baromfi- és sertéstelepek dolgozói, a várandósok vagy terhességre készülők, a bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során, vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülők is.

A többiek viszont adómentesen, akár „karácsonyi ajándékba” is kaphatják a munkáltatójuktól, illetve az alkalmazottak hozzátartozói is – hívja fel rá a figyelmet a Mazars adótanácsadó cég. A munkahelyen beadott oltás ugyanis nem okoz munkaidőkiesést. Az oltóanyag árában felszámított áfa ugyan nem vonható le, a társasági adó szempontjából azonban elszámolható.

Az EU-ban évente 25-100 millió embert ágynak döntő fertőző betegség 6-14 millió eurós terhet ró az Európai Unió éves költségvetésére. Hazánkban fordulni látszik az elmúlt húsz évet meghatározó trend, és lassú növekedésnek indult az egy foglalkoztatottra eső munkaidő-kiesés, a munkavállalók ismét több betegszabadságot vesznek ki.

Nemzetgazdasági szinten mérhető anyagi károkat okoz az influenza: a télen rendszeresen végigsöprő tömeges megbetegedések miatt sokan kényszerűen kiesnek a munkából.

Visszatérve a vakcinára: az ára 1500-4000 Ft körül mozog (a Vaxigrip például 2200 Ft), amihez hozzá jöhet még a nővéri vagy a rövid orvosi vizit díja (3000-5000 Ft).

Hazánkban az elmúlt húsz évben folyamatosan csökkent az egy foglalkoztatottra eső munkaidőkiesés, elsődlegesen azért, mert kevesebbet mentek betegszabadságra az emberek. Ám ennek sajnos nem az az oka, hogy a magyar munkavállalóknak javult volna az egészségi állapotuk, hanem az, hogy féltve a munkahelyüket, csak akkor vesznek ki betegszabadságot, ha az már elkerülhetetlen. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése kiemeli: összesen 10 ezer fővel kevesebb munkavállalót igényelt ugyanaz a munkamennyiség 2011-ben, mint 2005-ben, , mert 1,4-del több ledolgozott nap jutott egy alkalmazottra. A fizikai dolgozók közel 3 nappal rövidebb időt töltöttek szabadságon 2011-ben, mint a szellemi munkakörben dolgozók, derül még ki a statisztikából.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here