Illegálisan szélesítettek ki egy gyalog ösvényt a Naphegyen

0
469

Az engedély nélkül útszélesítés leállt és az önkormányzat feljelentése nyomán a rendőrségnek kell a következő lépést megtennie az ügyben. Mivel közeledik a tavasz és remélhetően egyre többet mehetünk kirándulni is, kérdés, hogy mit találunk majd a Liliom utca után a Naphegyen.

„Önkormányzati terület, belépés tilos!” feliratú tábla jelent meg még a múlt év végén a Nap-hegyen, amit nemcsak az arra lakók, de a kirándulók sem igazán értettek.

Lőrincz Mihály műszaki ügyosztályvezetőtől a következő magyarázatot kaptuk: „Állampolgári bejelentés során jutott tudomásunkra a Liliom utca végén történő földmunka, ami együtt járt az ott levő növényzet, fák kivágásával. Azonnal helyszínre ment a közterület-felügyelet járőr párosa és megállapították, hogy engedély nélkül illegálisan szélesítettek ki egy gyalog ösvényt, belemarva a partoldalba az önkormányzat tulajdonában levő védett ingatlanon. A szemrevételezés során valószínűsíthető volt, hogy a munkálatok indoka a szomszédos magán tulajdonban levő ingatlan megközelíthetősége volt. Az önkormányzat azonnal intézkedett lezárta az erdőirtáshoz vezető utat ezzel megakadályozva, hogy a munkagépek  be tudjanak menni. Ezzel egy időben rendőrségi feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen lopás és természetkárosítás miatt. A rendőrség feladata lesz a kárt okozó kiderítése és ezt követően lehet a kárigényünket érvényesíteni.”

Mint a beillesztett térképen is látszik a kétféle zöld: a sötétebb maga a fenyves, tehát a Naphegy, és a világosabb terület az, ahol a hétvégi házak találhatók. A fekete bekarikázásnál a világoszöld kissé benyúlik a fenyvesbe, vagyis az a telek, amit lecsupaszítottak, már részben a védett rész, és ahhoz, hogy a munkagép beférjen, lefaragtak egy darabot a hegyből is, tehát a fenyveses tövéből. Itt eredetileg egy kis út volt a parkerdő és a budaörsi közterület között. Ezen kezdődött meg majd maradt félbe az önkormányzat fellépése után a szélesebb út kialakítása.

Az üggyel kapcsolatban szerkesztőségünk több telefont és levelet is kapott. A legrészletesebbet Szaplonczay Marianne, budaörsi civil aktivista írta, melyet egyebek között hatóságoknak, helyi politikusoknak, környezetvédelmi szervezeteknek is elküldött. Ebben ezt írja: „Eleve ronda, hogy a Liliom utca folytatásában, a ’zöld mentes’, lapos területen mindenféle autó parkol (…)” Majd javaslatokat fogalmaz meg:

„1. A Liliom utca hegy felé eső elágazásánál lévő hegyoldalt (ahol a Naphegy-dűlő tábla van) a környezethez illő, íves terméskő támfallal meg kell erősíteni, mert minden esőzésnél „elindul ” a hegy lefelé, és törmelékével beborítja a Liliom utca közepéig az utat. A víz elvezetését, ill. hasznosítását is meg kellene oldani. Kb. 10 éve egy közmeghallgatáson felszólalt emiatt a Kertbarátok elnöke, de az óta sem történt semmi.

  1. A Liliom utca végére javasolnám egy sorompó tételét, megakadályozva ezzel az átmenő forgalmat és az autók parkolását, amelyek veszélyeztetik a maradék erdő élővilágát és tiszta levegőjét. Ugyancsak sorompóval kellene elzárni a Fenyves utca erdő felé eső végét is.
  2. A lapos területre, ahol most az autók parkolnak, a tájhoz illő anyagokból épült kilátó építését javaslom, ahonnan pazar látvány tárulna egész Budaörsre.
  3. Minden eszközzel meg kellene akadályozni, hogy a lepusztított, planírozott területre nem tájba illő, az erdőt eltakaró, magas épület-együttes kerüljön.”

Marianne javaslataira az önkormányzat azt reagálta, hogy megvizsgálják.

A problémával megkerestük a Duna-Ipoly Nemzeti Park e területért felelős munkatársát is, hogy ők, mint a természetvédelmi terület gazdái, mit tettek, tehetnek, de nem hivatalosan (mivel ahhoz, hogy a sajtónak nyilatkozzon hosszas engedélyezési eljárásra lett volna szükség) csak annyit tudtunk meg, hogy a térképen azt látta, a szóban forgó rész a nyilvántartásuk szerint nem védett terület. De ha az lenne, ők akkor sem hatóság, tehát érdemben szintén csak jelezni tudnák a hatóságoknak, ha engedély nélkül nyúl valaki hozzá az erdőhöz, és a feljelenést az önkormányzat ez esetben már megtette.

A jelenlegi helyzet tehát: az engedély nélkül útszélesítés leállt és a rendőrségnek kell a következő lépést megtennie az ügyben megtennie. Mivel közeledik a tavasz és remélhetően egyre többet mehetünk kirándulni is, kérdés, hogy ha a naphegyi tanösvényt választjuk célként (erről ITT írtunk) vajon mivel találkozunk majd arrafelé.

Fotók: Borhegyi Éva és Szaplonczay Marianne