II. Budaörsi Botorkáló a Fehér Bot Világnapja alkalmából

0
944

A látássérültek, azaz a Fehér Bot Világnapja október 15-e, s ebből az alkalomból másodszor rendezte meg a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete a Budaörsi Botorkáló elnevezésű eseményt az utcán, ahol kétfős munkatársi csapatok próbálhatták ki magukat látást nélkülöző tájékozódásban. A rendezvény fő célja, felhívni a figyelmet arra, hogy látássérültként milyen kihívásokkal kell szembesülni, illetve arra, hogy a nehézségek ellenére a társadalomnak ugyanúgy tagjai azok is, akik egyáltalán nem, vagy gyengén látnak.

Október a látás hónapja s október 15-e a Fehér Bot Világnapja. Ebből az alkalomból a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete minden évben szervez valamilyen rendezvényt. Tavaly volt az első Budaörsi Botorkáló, ahol látók tehették próbára magukat nem-látó szerepben. Idén új helyszínen, a Patkó utca 7., azaz a BULÁKE telephelye mellett gyűltek össze a játékra  jelentkezők.

Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke a rendezvény elején elmondta, a Budaörsi Botorkáló létrejöttének egyik apropója a Fehér Bot Világnapja, mely jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet látássérült embertársainkra, saját tapasztalatok alapján. Korábban jótékonysági koncerteket szerveztek, azonban már második éve ez a játékos vetélkedő, illetve szakmai programok töltik be ezt a szerepet. Megmozdulásaik fő célja azonban bemutatni, hogy a látássérültek egyenrangú tagjai a társadalomnak, nem csak igénylik a segítséget, hanem ők maguk is képesek dolgozni a társadalomért, melyben mindannyian élünk. „Egy cél vezet minket, hogy működjön ez a társadalom és az emberek közötti kapcsolatok” – mondta Nyikes Fatime. Beszédében kiemelte a BULÁKE feladatait, mely budaörsi székhellyel az egész kistérségre kiterjedően elsősorban az érdekképviselet, de szociális csoportjának feladatai közé tartozik a közösségépítés, kulturális, szabadidős programok szervezése a tagok számára, illetve a gyakorlati segítségnyújtás.

A játék részleteiről Gyarmati Enikő, a BULÁKE irodavezetője beszélt, a feladat az volt, hogy a kétfős csapat egyik tagja bekötött szemmel és fehér bot használatával a vezető sávot követve jusson el a mintegy száz méter távolságban lévő célig.

Jenei András, a BULÁKE alelnöke pedig gyakorlati tanácsokat adott. A vezető sávot főleg a fehér bottal kell kitapintani, illetve nincs is végig vezető sáv, van, ahol a lakótelepi tömböt vagy a fűszegélyt kell tájékozódásul használni. A nem csíkos, hanem bütykös kövek valamilyen változást, illetve akadályt jeleznek.

A csapatok mindegyike baj nélkül végigment az útvonalon. A végén néhány botorkáló résztvevő elmondta tapasztalatait. Volt, akinek a három-négy bordával rendelkező vezető sáv kevésnek bizonyult, a bottal tapogatáshoz jobb lenne tizenkettő. Gyarmati Enikő megfigyelte, sokan inkább a társuk útmutatására, mintsem a botra figyeltek.

 

A leggyorsabban botorkált végig a távon a Magyar Vöröskeresztet képviselő csapat, második lett a Máltai Szeretetszolgálat két munkatársa, harmadik pedig a Terrapark csapata. Jutalmuk törölköző és masszázsutalvány volt. A résztvevők kényelméről is gondoskodtak a BULÁKE munkatársai, teával, kávéval kínálták őket, illetve hot-doggal, és a rendezvény ideje alatt fő szolgáltatásuk révén gyógymasszázs lehetőséget biztosítottak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here